El PP demanarà al Govern que compensi econòmicament al sector turístic després del caos aeri


Actualizado 10/12/2010 20:01:52 CET

Demanen a l'Executiu que tingui preparat un "pla B" per donar sortida a situacions com la del Puente de la Constitución

PALMA DE MALLORCA, 10 Dic. (EUROPA PRESS) -

La diputada nacional per Balears i responsable de temes turístics del Partit Popular al Congrés dels Diputats, María Salom, ha registrat una interpel·lació al Govern espanyol en la qual demana a l'Executiu de José Luis Rodríguez Zapatero que prengui mesures per compensar al sector turístic per les "enormes pèrdues econòmiques" que, encara sense quantificar, ha patit el sector turístic a causa del tancament de l'espai aeri que s'ha produït al començament del Puente de la Constitución.

Salom ha recordat en un comunicat que el turisme és una de les principals indústries estatals i el motor econòmic de comunitats com la balear i la canària. A més, ha assenyalat que la condició d'insularitat d'aquestes comunitats va provocar que durant el caos aeri les illes es convertissin "en una ratera de la qual gairebé no es podia sortir ni entrar", i alhora va ocasionar pèrdues econòmiques en l'economia balear, "ja bastant castigada".

La diputada nacional, que intervindrà al ple de dimecres que ve 15 de desembre, ha indicat que només durant la tarda-nit del divendres 3 de desembre es van veure afectats 8.600 passatgers i 159 vols a Balears.

"Les aerolínies perden 80 milions per cada dia que passen sense volar, el sector hoteler ha xifrat en uns 20 milions les pèrdues a Balears, agències de viatge que hauran de tancar, taxistes que facturen la meitat del que tenien previst, oferta complementària sense aquests clients que havien de venir, potser parlar de zona catastròfica és exagerar, però les pèrdues assegurança que seran milionàries i l'executiu, a través d'AENA, ha de fer-se càrrec i rescabalar a tot aquest sector", considera Salom.

FORMACIÓ DE CONTROLADORS

La 'popular' ha recordat, a més, que fa un any el ple del Congrés va aprovar per unanimitat donar carta blanca al Govern per a la creació d'un centre de formació de controladors, que permetés tenir major nombre de professionals del sector. "D'això fa un any, on estan aquests nous controladors?, per quin el Govern no els ha format?", s'ha preguntat Salom.

Així, ha insistit en la necessitat que el Govern prengui mesures perquè aquesta situació "tan extrema i greu" no torni a produir-se, i ha tornat a demanar que el Govern tingui "aquest pla B que s'ha posat en evidència que no tenien i que és de calaix que hagin de tenir per si de cas això tornés a produir-se".

En aquest sentit, els populars proposen com a possibles solucions la formació dels controladors militars perquè puguin treballar en les torres de control civils i la formació civil com més persones que puguin portar a terme aquest treball.

Finalment, en la interpel·lació, Salom pregunta també al Govern quines mesures pensa prendre per pal·liar les conseqüències que la crisi aèria ha tingut sobre la imatge exterior d'Espanya.