Sebastián diu que és "prematur" parlar de l'impacte del caos aeri en el sector turístic


Actualizado 10/12/2010 15:54:27 CET

MADRID, 10 Dic. (EUROPA PRESS) -

El ministre d'Indústria, Turisme i Comerç, Miguel Sebastián, ha assegurat que és "prematur" de moment donar xifres sobre l'impacte econòmic derivat del tancament de l'espai aeri en sectors com el turístic, tenint en compte que el Pont de la Constitución finalitza divendres.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, el titular d'Indústria ha indicat que "haurà temps" per avaluar l'esmentat impacte i ha assenyalat que les xifres que circulen al voltant a les primeres estimacions realitzades sobre les possibles pèrdues són "prematures".

Tot i això, ha assenyalat que segons les dades de l'enquesta Ocupatur, que elabora l'Institut d'Estudis Turístics (IET), dependent del Ministeri, i que determina el grau d'ocupació en allotjaments en viatges de temporada i ponts, l'ocupació durant el Pont de la Constitución ha anat "pitjor que la dada prevista".

El sector turístic podria registrar pèrdues d'entre 250 i 500 milions d'euros després del tancament de l'espai aeri del passat cap de setmana, segons les primeres estimacions del sector, tot i que podrien arribar a fins a 1.000 milions d'euros si s'inclouen els turistes i companyies afectades fora d'Espanya.

Fonts del sector turístic consultades per Europa Press expliquen que encara és prompte per donar una xifra real de les pèrdues (que afectarien als usuaris, a hotels, agències de viatges i companyies aèries i de transports), però que tenint en compte les xifres d'afectats, uns 650.000, les pèrdues podrien situar-se entorn dels 500 milions.

Tot i això, el president de l'associació d'agències de viatges (Aedave), José Manuel Maciñeiras, assegura que les xifres més reals amb la qual en aquest moment compte el sector apunten a unes pèrdues de 250 milions d'euros i que la resta són només estimacions.

Per la seva banda, les aerolínies calculen que deixaran d'ingressar entre 60 i 80 milions d'euros diaris, segons han indicat fonts del sector a Europa Press, que van precisar encara que aquesta estimació deu acollir-se amb "cautela".

Les mateixes fonts han explicat que aquest càlcul inclou l'afectació de les aerolínies estrangeres que operen a Espanya i que per fer una valoració més ajustada caldrà esperar als pròxims dies.