Cort dóna llum verda a l'aprovació inicial dels pressupostos del 2010 i el PP creu que només busquen "no reduir cadires"


Actualizado 25/11/2009 16:44:11 CET

UM s'absté en la votació a una esmena del PP com signe de protesta després de la concentració de membres del Bloc en contra de la corrupció a l'últim ple

PALMA DE MALLORCA, 25 Nov. (EUROPA PRESS) -

L'Ajuntament de Palma va donar llum verda a l'aprovació inicial dels pressupostos per al pròxim any, que preveu una reducció del 13% en relació amb 2008, i que ascendeixen a 415 milions d'euros. El consistori va superar el tràmit amb els vots en contra dels regidors del PP, per als qui els comptes "ni prioritzen la despesa social ni són austers", sinó que es limiten a distribuir les quantitats entre els diferents partits que conformen l'equip de govern i, així, "no reduir les cadires".

En ple extraordinari, en què s'ha rebutjat l'esmena a la totalitat presentada pel PP, el portaveu del PP al consistori de la capital balear, Julio Martínez, ha criticat la inexistència d'una acció de govern després dels comptes públics ja que, segons ha considerat, únicament s'han dotat les partides entre les formacions per a "no reduir les cadires" entre els socis.

Alhora, va reprotxar que l'equip de govern es refereixi a un augment del 7,7% a l'àrea de Benestar Social i que aquest fet no sigui "veritat" malgrat que el segon Pla E permeti destinar el 20% de la inversió a despesa corrent.

Així, el popular ha considerat que l'Ajuntament hauria de retirar aquests pressupostos i tornar a redactar una "nova proposta més raonable" ja que aquests contenen la despesa "més alt" en alts càrrecs "de la història de la democràcia". "Si no haguessin fet maquillatges comptables hagués sortit una congelació de Benestar Social", ha afegit.

De la mateixa manera, ha lamentat que "oblidin" molts assumptes de capital importància per a la ciutat com la situació de Son Gotleu, les inspeccions tècniques d'edificis o el 'tsunami' social que es va anunciar que tindria lloc a partir del fi de la temporada turística, entre d'altres.

Per la seva banda, el tinent d'alcalde d'Hisenda, Funció Pública i Innovació, Andreu Alcover, va detallar les diferents partides d'aquest pressupost que preveu una reducció total del 13% i ha remarcat que existeix una inversió prevista de 100 milions d'euros, quantitat entre la que es troba els 25,5 milions procedents del Fons de Capitalitat o els 34 milions del Pla E del Govern espanyol. Alhora, va qualificar els comptes com les "millors" per als ciutadans de Palma, "tot i la recessió inversora".

EL PP NOMÉS "EN CONTRA DEL 0,1% DEL PRESSUPOST"

D'altra banda, Alcover ha indicat que si els populars únicament no estan d'acord amb els punts en relació amb els alts càrrecs de l'administració, en aquest cas, únicament estan "en contra del 0,1% del pressupost" de manera que es va donar "per satisfet".

El portaveu del Bloc, Eberhard Grosske, ha assenyalat que són uns pressupostos de "sentit comú" i que, malgrat no ser "satisfactoris", "són els millors possibles" ja que tots els grups polítics han de coincidir que la prioritat del consistori havien de ser les àrees de serveis socials i ocupació, que augmenten més d'un 7 i un 11%.

Alhora, el regidor de Benestar Social ha considerat "sagnant" que encara no s'hagi definit el sistema de finançament local i ha confiat que el pròxim any ja estigui definit el model.

Referint-se a la crítica del PP sobre que realment no augmenta la partida de Benestar Social, Grosske va contestar que els números "clarament espremuts" "diuen el que sigui". A més, ha lamentat el fet que els populars critiquin als assessors i directors generals del consistori quan "garanteixen una bona gestió" en l 'administració.

D'altra banda, ha assenyalat que l'absència del moviment veïnal o d'entitats de la ciutadanes al ple no constitueix un aspecte necessàriament negatiu, tal com ha considerat el PP, i ha recordat que s'han desenvolupat diferents trobades per informar-los sobre els Pressupostos i que, així, aquests siguin "participatius".

ACCIONS COMERCIALS AL CENTRE

Durant la sessió, també es van debatre i van votar les 23 esmenes presentades pel grup de l'oposició, una d'elles a la totalitat del Pressupost, que ha estat rebutjada. Tot i això, es van aprovar transaccions en dues esmenes de manera que es destinarà una partida de 50.000 euros per desenvolupar accions destinades a promocionar el comerç al centre, i una altra de 40.000 euros amb l'objectiu d'executar iniciatives per prevenir la violència de gènere.

De la mateixa manera, es va fixar un termini de 15 dies per concretar una xifra per subvencionar l'informe que han de fer els propietaris d'habitatges que estan obligats a passar la Inspecció Tècnica d'Edificis (ITE).

A més, es van estimar les esmenes presentades per part del Bloc (1) i dos d'UM, en relació amb el pressupost propi i a l'Institut Municipal de Formació, Ocupació i Foment (Imfof).

UM "SÍ QUE ÉS LLEIAL AL PACTE"

La tinenta d'alcalde i portaveu d'UM, Cristina Cerdó, ha explicat que el seu grup es va abstenir en una votació a una d'elles com a gest de protesta davant del fet que membres del Bloc apareguessin a l'últim ple del consistori i realitzessin un acte en contra de la corrupció.

Per aquesta raó, "malgrat que ens van invitar" a donar el vistiplau a la proposta del PP referida a la retallada d'un càrrec de confiança (en una àrea que depèn del Bloc) es van abstenir perquè "UM sí que és lleial al Pacte, a l'equip de govern i respecta la institució". Tot i això, gràcies a aquest gest l'esmena popular ha estat aprovada de manera inicial.

Sobre aquest assumpte, Grosske ha criticat que la 'uemita' es referís a un assumpte que "no té res a veure amb la lògica del debat pressupost", encara que ha reconegut que el "més raonable" seria que els alts càrrecs mantinguessin una "posició neutral".

Cap recordar que l'Ajuntament tindrà un pressupost que puja a 415 milions d'euros, 586 milions si se suma el de les empreses públiques, el que no impedirà que el consistori prioritzi els seus "irrenunciables" polítiques socials i econòmiques i incrementi en un 44,1% les ajudes d'emergència social, un 55,4% les subvencions a entitats d'atenció a les persones i un 12,7% els recursos dels programes d'atenció domiciliària, ha informat l'alcaldessa, Aina Calvo, durant la presentació dels comptes públics.

DESCONTENTAMENT EN LA POLICIA LOCAL

Al ple quatre sindicalistes de CCOO van aparèixer amb cartells De la Vega negocia i compleix' o 'Senyora alcaldessa compleix l'acord' per recriminar a Calvo, que es compleixi amb l'acord salarial adoptat l'abril del 2007 amb el cos de Policia Local. Tot i això el regidor de Funció Pública, José Hila, ha remarcat que no s'ha incomplert res ja que el consistori està "complint religiosament".

Així, l'edil ha indicat que l'ajuntament continuarà "complint" però ha explicat que el que passa és que "CCOO vol més i més no podem donar".