C's afirma que la immersió lingüística a Balears és la causa del nivell "insuficient" de castellà dels alumnes


Actualizado 20/7/2009 14:43:24 CET

PALMA DE MALLORCA, 20 Jul. (EUROPA PRESS) -

Ciutadans-Partit de la Ciutadania (C's) ha considerat avui que la immersió lingüística que es porta a terme a Balears ha provocat que els estudiants tinguin un nivell de castellà "insuficient", situació que s'ha posat de manifest després de l'últim estudi sobre educació fet públic per l'executiu autonòmic.

En aquest context, aquest partit sol·licita al Govern que analitzi els resultats de l'esmentat estudi, a fi d'interpretar-los com una "assenyalar d'alarma" que evidència els "perjudicis" que suposa per als estudiants de l'arxipèlag la política d'immersió lingüística aplicada en el model educatiu de les illes.

Aquesta formació entén que el baix nivell demostrat en l'assignatura de castellà entre els escolars de les Balears d'entre 10 i 14 anys és conseqüència de les polítiques d'"imposició del català" que l'executiu autonòmic està desenvolupant en el sistema educatiu de les Balears.

Per tot això, C's demana al Govern que posi fre a les polítiques d'immersió lingüística importades de Catalunya de seguida, per no "llastar" el futur dels estudiants.

El sistema educatiu de les Balears preveu que com a mínim el 50 % de les assignatures hauran d'impartir-se en català (Decret de Mínims). En la passada legislatura, el PP va aprovar el Decret de Trilingüisme, que ha estat derogat el juny del 2008 per la Conselleria d'Educació i Cultura (PSOE).

En el seu lloc, l'actual Govern va aprovar el Decret d'Ordenació General dels Ensenyaments d'Educació Infantil, primària i Secundària, a l'entendre que el Decret de Trilingüisme topava amb el Decret de Mínims, aprovat pel PP en 1997.

REBUIG DE L'EUROCAMBRA

Paral·lelament i sobre aquesta qüestió, el passat 24 de març el Parlament Europeu ha rebutjat la resolució promoguda pel PP que qüestionava el sistema català d'immersió lingüística en l'educació i va aprovar un text alternatiu --promogut pels socialistes espanyols, CiU, PNB, ICV i EA-- que ressaltava que és "essencial" salvaguardar el multilingüisme als països o regions que coexisteixin dues o més llengües oficials.

La resolució adoptada per l'Eurocambra afirma que "és essencial salvaguardar el multilingüisme als països o regions que coexisteixin dues o més llengües oficials". També destaca la "necessitat fonamental que en les escoles es presti una atenció i un suport especials als alumnes que no poden rebre educació en la seva llengua materna".