Desmantellada una xarxa internacional que piratejava el senyal de tv digital i oferia accés a plataformes d'Europa


Actualizado 20/7/2010 19:12:33 CET

Un total de 27 detinguts i altres 77 imputats per robar el senyal de locals comercials i comunitats de veïns

MADRID, 20 Jul. (EUROPA PRESS) -

La Policia Nacional ha desmantellat una xarxa internacional de defraudació de televisió digital que oferia accés a totes les plataformes d'Europa. Durant l'operació han estat detingudes 27 persones i imputat altres 77, tot i que l'Europol manté oberta la investigació a l'estranger.

En roda de premsa en el complex policial de Canyelles a Madrid, el cap del grup d'antipirateria en la Brigada d'Investigació Tecnològica de la Policia Nacional (BIT), José Rodríguez, ha assenyalat que "la pirateria cada vegada és més avantguardista i es queda obsoleta en el temps", el que s'aprecia en tècniques modernes com el "cardsharing".

Segons ha explicat l'inspector, la tècnica anomenada "cardsharing", la més avantguardista a l'hora de piratejar senyals, consisteix a codificar el senyal de plataformes legals a través d'internet i retransmetre la imatge a altres usuaris. "La qualitat de la imatge és la mateixa i la repercussió econòmica d'aquests fets a les plataformes legals poden ser incalculables", ha indicat.

Alhora ha destacat els esforços realitzats per la Policia Nacional per "mobilitzar recursos personals i tècnics" per detenir als qui infringeixen la llei en matèria de pirateria.

L'inspector de la policia també ha explicat que aquesta organització en principi no ha estat configurada com a tal però que "els beneficis de treballar junts els ha estat unint". "Reduir costos, ampliar continguts i, sobretot, més beneficis, els va fer veure que una forma ordenada d'organització era més productiu", ha declarat l'inspector.

Segons les estimacions de la policia, el nombre d'usuaris que accedien a aquestes ofertes han estat uns 5000, ja que els 150 servidors que tenien contractat aquest servei fraudulent obrien el senyal per captar més gent. "Els delictes que s'investiguen són, d'una banda, delicte contra la propietat intel·lectual per part del servidor i els usuaris cometen el delicte de defraudació de telecomunicacions" ha explicat José Rodríguez.

Es tracta d'una investigació pionera de la Policia Nacional contra l'última i més moderna modalitat de "pirateig" de la TV de pagament a través d'internet, segons ha informat la policia.

Els detinguts, utilitzaven "cardsharing" per a redistribuir el senyal, obtinguda d'una única targeta d'accés d'abonat legítima, a locals comercials, comunitats de veïns o particulars. Comptaven amb 57 servidors interconnectat dintre seu en diversos països de la UE, dels quals 25 s'ubicaven a Espanya, concretament a les províncies de Còrdova, Jaén, Sevilla, Cadis, Almeria, Barcelona, Alacant, Múrcia, Gran Canària, Guipúscoa, Mallorca, Madrid i Ourense.

EL "CARDSHARING"

Aquesta expressió anglesa al·ludeix a la distribució a través d'internet d'assenyalis de televisió de pagament sense l'autorització del seu titular, a canvi de quotes econòmiques mensuals que cobren a cadascun dels usuaris subscrits. En concret, els integrants d'aquesta xarxa disposaven de 57 servidors, tant nacionals com estrangers, interconnectats dintre seu.

Així, cada servidor aportava a la xarxa el senyal de televisió digital de la plataforma a la qual estigués abonat (tant nacional com estrangera) per fer una explotació global i incrementar els seus beneficis econòmics. Després, des de cada servidor es distribuïa el seu senyal i la de la resta dels altres 56 a una xarxa d'usuaris que era gestionada de manera individual.

A Espanya, agents de 32 plantilles han detingut a 27 persones i imputat a altres 77, tot i que la investigació a l'estranger continua a través d'Europol.

La Brigada d'Investigació Tecnològica (BIT) ha estat l'encarregada de desenvolupar i coordinar l'operatiu que ha permès detenir als responsables del grup, acusats de delictes contra la propietat intel·lectual i de defraudació de les telecomunicacions. Al macrooperatiu desplegat s'han intervingut 62 descodificadors, 10 ordinadors, 15 discos durs, 4 pendrives, 3 routers, 34 targetes i 5 lectors.