Deu centres de salut de Palma iniciaran dilluns un programa per prevenir depressions i reduir el risc de suïcidis


Actualizado 10/6/2009 17:48:59 CET

Fins a un 20 per cent de la població balear pot presentar trastorns depressius al llarg de la seva vida

PALMA DE MALLORCA, 10 Jun. (EUROPA PRESS) -

Un total de 10 centres de salut de Palma posaran en marxa a partir de dilluns que ve diferents accions dirigides a millorar el diagnòstic de la depressió i reduir el risc de suïcidis, en el marc del Pla Europeu per a la Prevenció de la Depressió que a la capital balear iniciaran la Conselleria de Salut i Consum, l'Ajuntament i la Universitat de les Illes Balears (UIB), segons ha assenyalat durant la seva presentació el conseller Vicenç Thomàs.

En roda de premsa, el titular de Salut ha explicat que entre un 9 i un 20% de la població balear pot tenir en algun moment de la seva vida trastorns depressius, que s'ha convertit en l'afecció mental amb més demanda de tractament en Atenció primària. En concret, Balears serà la segona Comunitat Autònoma que desenvoluparà aquesta iniciativa, després que Catalunya ja posés en marxa aquest pla, que durarà unes tres setmanes.

Sobre aquesta qüestió, Thomàs ha explicat que la iniciativa es portarà a terme en 10 centres de salut de la capital balear, el que abraçarà a un total de 251.000 habitants, i per a això un total de cent metges de capçalera han rebut formació específica que els permetrà avaluar de manera "més correcta" la malaltia i fer un diagnòstic precoç.

En concret, el projecte es portarà a terme en els centres d'Arquitecte Bennàssar, Escorxador, Santa Catalina, Son Pisà, Valldargent, Emili Darder, Escola Graduada, Pere Garau, Son Gotleu i Camp Redó, on es quantificaran les diferents variables relacionades amb els trastorns depressius, el consum de fàrmacs, el nombre de suïcidis i les temptatives suïcides registrades a les illes des de 1990 fins a l'actualitat.

"És important que les persones siguin conscients que es tracta d'un trastorn diagnosticable i curable", ha afirmat Thomàs, qui ha assenyalat, d'acord a les dades epidemiològiques de l'Institut Balear d'Estadística, que les xifres de suïcidi a les illes oscil·len entre els 70 i els 77 anuals -dades del 2005 a 2007-, uns valors superiors en els homes que en les dones i majoritaris a Mallorca que a la resta d'illes.

Així, el programa arrencarà dilluns amb activitats informatives dirigides a redefinir el concepte de depressió i informar sobre possibles tractaments, amb la celebració de sessions de col·laboració amb metges d'atenció primària a fi d'optimitzar els diagnòstics i l'avaluació adequada del risc suïcida, les sessions de formació amb professionals de l'educació i la preparació de programes d'ajuda per a pacients d'alt risc.

Més endavant s'analitzarà l'evolució anual de la taxa de mortalitat per suïcidi i la taxa de temptatives suïcides en la població general i grups de risc, les variacions en els patrons de prescripció psicofarmacològica i el coneixement i actituds cap a la depressió i conductes suïcides de la població en general.

Per la seva banda, el coordinador de Salut Mental del Servei Balear de Salut (Ib-Salut), Joan Salvà, també present a l'acte, ha manifestat que la conducta suïcida és conseqüència "de molts factors" i el principal -en un 70%- és la depressió. Tot i això, ha destacat que aquest programa d 'Alemanya, anomenat als seus inicis Projecte Nuremberg, va llançar eficaços resultats i ha estat adoptat per la UE, convertint-se en l'anomenada European Alliance Against Depression. També ha assegurat que a causa de l'actual crisi econòmica no s'ha detectat un augment de la taxa de suïcidis.