Els API diuen que falten 8.000 habitatges per a joves a les illes, la meitat d'ells en règim de lloguer


Actualizado 24/4/2008 19:17:23 CET

Un 50% del total hauria d'estar ubicat a Palma i el límit d'abonament mensual hauria de ser de 600 euros

PALMA DE MALLORCA, 24 d'abril (EUROPA PRESS)

Els agents immobiliaris (API) consideren que a les Illes Balears fa falta posar al mercat unes 8.000 habitatges per als joves de les illes, amb unes dimensions d'entre 50 i 60 metres quadrats, de les quals 4.000 haurien de ser ofertes en règim de lloguer i, pel que fa a la seva ubicació, van considerar que la meitat del total hauria de trobar-se a Palma.

A més, segons va exposar el president del Col·legi Oficial d'API de les Illes Balears, José Oliver Roca, en una trobada mantinguda amb els mitjans de comunicació a la seu d'aquesta entitat --que agrupa 300 d'aquests professionals--, i va precisar que se'ls hauria de posar un preu "límit" de 600 euros al mes, ja que els joves "no poden pagar" en habitatge "més d'una tercera part del que guanyen", va precisar.

Oliver va parlar de "canvi de criteris" en matèria d'habitatge a tots els nivells, des de la concessió de crèdits per part dels bancs fins al suport de les administracions i, així, va considerar que les polítiques "hauran d'encaminar-se cap a la potenciació dels HPO i el foment del lloguer", amb l'objectiu "d'aplanar en la mesura del possible el camí dels joves cap a la consecució del seu primer habitatge", va assenyalar.

Respecte el sostre econòmic, el president dels API va assenyalar que el problema dels alts preus actuals de l'habitatge --sigui en compra o lloguer-- s'està traduint en què els residents comparteixin cada vegada en major mesura sostre i despeses, al marge que siguin parella o família, amb la qual cosa, s'està produint un "escalfament" en algunes zones de Palma, com La Soledat, Pedro Garau, Son Gotleu, Es Fortí], El Terreno i General Riera, entre d'altres.

Segons va indicar Oliver, el Govern balear i els ajuntaments hauran de col·laborar a satisfer aquesta demanda de compra d'habitatges amb preu per sota dels 300.000 euros, dels quals "n'hi ha poquíssims" al mercat, amb un o dos dormitoris, i que es veu agreujada per l'enduriment de les condicions imposades pels bancs per accedir a una hipoteca. Situació que va considerar afecta especialment els treballadors estrangers residents.

ELS PREUS NO BAIXARAN

En la seva intervenció, José Oliver es va mantenir ferm en afirmar que els preus dels habitatges a Balears "no baixaran", més enllà d'un tres per cent corresponent al "refredament" actual, després d'incrementar-se un 6,9% el 2007, arrinabant als 2.421 euros per metre quadrat de mitjana, el que va situar a les illes en quart lloc entre les Comunitats Autònomes que van experimentar més evolució d'aquest índex.

Tot i això, per al president dels API de les illes, l'habitatge "està sobrevalorat" i l'única raó que va exposar per justificar que es mantingui en els nivells actuals és l'interès que susciten les illes a la resta de països europeus a causa de l'activitat turística, citant sobre aquesta qüestió la venda de diverses propietats per més de tres milions d'euros a alemanys i súbdits de països de l'est.

En canvi, Oliver va aprofitar per "demanar" els propietaris d'immobles de segona mà que "ajustin els preus", ja que va considerar que l'encariment d'aquest segment és una de les raons perquè el sector estigui "bastant parat" actualment.

SET HABITATGES LLOGATS PER CADA VENUDA

D'altra banda, els API també van detectar en els últims mesos un increment en altres aspectes de la demanda de residències, i Oliver va arribar a dir que "per cada habitatge que es ven n'hi ha set que es lloguen", pel que va demanar el Govern que estableixi "bonificacions de tipus fiscal" per als joves en tots els segments.