Els bisbes mostren la seva preocupació per les "greus carències formatives en educació sexual" de nens i joves


Actualizado 20/7/2010 19:55:44 CET

PALMA DE MALLORCA / VALÈNCIA, 20 Jul. (EUROPA PRESS) -

Els bisbes de la Província Eclesiàstica Valentina, que integra les diòcesis de les Balears i el País Valencià, han mostrat aquest dimarts la seva preocupació per les "greus carències formatives en l'educació de la sexualitat en nens i joves en col·legis i parròquies", segons ha assenyalat el bisbe de Menorca i secretari de la província, monsenyor Salvador Giménez, al terme de la reunió de dos dies que han mantingut a València.

Davant d'aquesta situació, els prelats han estudiat un ampli programa integral dirigit a pares, educadors, professors i catequistes, que pretén mostrar a nens i joves "l'educació de la sexualitat, com educació per a la vida", presentant les seves bases antropològiques cristianes i morals, segons ha indicat l'Arquebisbat en un comunicat.

Així, han assenyalat la necessitat que aquest programa serveixi "no només com enriquiment a les obligacions que imposa la nova normativa escolar a l'ensenyament, sinó que vagi més enllà i ofereixi i il·lumini tota la profunditat que la sexualitat té com camí de l'amor humà, superant totes les visions reduccionistes".

Segons la seva opinió, "els col·legis disposen, en l'educació de la sexualitat, d'uns materials amb una visió reduccionista de l'ésser humà, que no serveixen per formar adequadament als nens i joves".

El programa educatiu analitzat pels bisbes pretén que l'educació de la sexualitat "utilitzi les noves tecnologies i els recursos pedagògics més moderns, amb classes interactives no convencionals, per transmetre alhora una formació integral".

CÀRITAS "DESBORDADES"

D'igual manera, els bisbes de la Província Eclesiàstica Valentina han valorat la "gran resposta" que els feligresos de les seves respectives diòcesi, a través de les Càritas parroquials i diocesanes, estan oferint davant de la crisi econòmica per ajudar a les famílies sense recursos amb aportacions econòmiques i disponibilitat de temps, en uns moments en els quals la majoria de les Càritas es troben "desbordades". Han agraït, també, "la dedicació de tants cristians al llarg dels anys a aquesta tasca tan essencial".

A més, han expressat la necessitat que Càritas reforci la seva identitat catòlica de tal manera que els seus treballadors i voluntaris "actuïn sempre en nom de Jesucrist i en representació de l'Església, ja que la caritat és part essencial del ser i de la missió de l'Església".

GERMANDATS I CONFRARIES

Un altre dels punts abordats pels bisbes ha estat la situació de les germandats i confraries, en especial de la seva "necessària" dedicació a la tasca evangelitzadora. En aquest sentit, han animat als integrants d'aquestes entitats i als candidats a ser-ho, a revitalitzar la identitat catòlica i a "fonamentar la seva decisió de pertànyer a elles en el compromís cristià de viure amb coherència evangèlica la seva fe en la família i a la societat, sense ocultar la seva condició de creients".

A més, els prelats han avaluat el balanç en les seves respectives diòcesi de l'Any Sacerdotal convocat pel Papa Benet XVI, que ha conclòs el mes de juny passat, i han constatat els "notables fruits" que ha produït, fins al punt que se'n van a prolongar algunes de les iniciatives que han sorgit per potenciar la formació permanent dels preveres, en especial, dels més joves.

Finalment, un altre dels assumptes abordats ha estat la potenciació de l'atenció pastoral als joves ingressats en els centres d'acollida o reinserció de menors.