Els concessionaris de Balears van vendre uns 1.000 cotxes subvencionats amb el Pla 2000E el juny, la meitat del total


Actualizado 2/7/2009 17:20:43 CET

La caiguda de les vendes es redueix del 50% al 20%, que les empreses consideren tolerable, tot i que reclamen que el Govern pagui el milió d'euros que deu en ajudes

PALMA DE MALLORCA, 2 Jul. (EUROPA PRESS) -

Els concessionaris de venda d'automòbils de les Balears van vendre el juny uns 2.000 cotxes, dels quals aproximadament la meitat, un miler, van obtenir la subvenció de 1.000 euros que preveu el Pla 2000E del Govern, dels quals la meitat els aporta la Comunitat Autònoma. Amb això, s'ha aconseguit reduir en un 30% la caiguda de les vendes.

Així ho ha precisat, en declaracions a Europa Press, el president de l'Associació d'Empresaris d'Automoció de les Balears (Aseda), Miquel Pastor, qui ha considerat "bastant positiu" aquest primer mes de posada en marxa del pla estatal de vendes subvencionades, després d'acumular en el primer quadrimestre de l'any un descens del -50%, que ara situa al -20%, una reducció que les empreses "poden aguantar" perquè ja s'han adaptat a la crisi.

Segons ha precisat, entre el 40% i el 50% de les vendes que van realitzar els concessionaris de les illes durant el mes de juny passat van correspondre a particulars que van poder acollir-se als beneficis que estableix el Pla 2000E, mentre que la resta han estat venuts a empreses de lloguer de vehicles, que van endarrerir l'ampliació dels seus dotes fins al començament de la temporada turística.

Per a Pastor, l'"empenta" de les institucions públiques a través de les subvencions es va veure arrodonit amb les ofertes llançades pels fabricants i ara "no és que no hi hagi baixada --en les vendes --, però és molt inferior a la qual es va donar en els últims mesos", que, en el cas de les Balears, "és exactament igual que la de la resta del país", ha precisat el president de la patronal de concessionaris de les illes.

Tot i això, també ha dit que "entre una cosa i una altra, estem suportant tot el pes econòmic de l'operació", perquè, tant el Govern com les marques "ens deuen diners" que aquestes empreses han avançat amb els descomptes realitzats als consumidors. De manera que les ajudes del Pla 2000E encara no han començat a liquidar-se, una situació que Pastor espera que canviï "aviat", segons ha dit.

Per a això, el Govern havia de crear una empresa que calia encarregar d'abonar les quantitats quinzenalment via internet, segons l'acord tancat amb els concessionaris. Una companyia que, a dia d'avui, "encara no està operativa", tot i que s'havia assenyalat la data del 25 de juliol com la de la seva obertura, i que ja deu al voltant d'un milió d'euros als venedors i les illes.

QUE COMENCIN A LIQUIDAR

Segons ha precisat el màxim responsable d'Aseda, si el Govern no comença "aviat" a liquidar les ajudes que preveu el Pla 2000E, el sector dels concessionaris de vehicles de les illes començarà a tenir una "asfíxia econòmica important", ja que les millores que introduïa el programa d'ajudes oficial no s'està concretant en aportis de liquiditat a les empreses del sector.

A tot Espanya, el Govern, les Comunitats autònomes i les marques de cotxes deuen 60 milions d'euros als concessionaris, segons la federació sectorial, que precisa que la meitat d'aquesta quantitat correspon a l'aportació estatal i autonòmica prevista. Mentrestant, entra les companyies fabricants d'automòbils, només Peugeot i algunes poques més estan avançant el pagament d'ajudes.

Les previsions actuals del sector de venedors detallistes d'automoció apunten que les vendes de vehicles cauran a final d'any un 24,6 %, el que suposarà un descens en 876.000 unitats.