Els directius de les Balears, els més pessimistes en les seves previsions de contractació en el segon trimestre del 2008


Actualizado 11/3/2008 13:23:56 CET

PALMA DE MALLORCA, 11 de març (EUROPA PRESS)

Els directius de les Balears i Catalunya són els més pessimistes en les seves previsions de contractació per al segon trimestre del 2008, amb una projecció d'ocupació net del -7%, la més baixa del país. Les previsions s'han reduït en 8 punts percentuals menys en comparació del període anterior, i 25 punts menys que en el mateix trimestre del 2007, segons l'Estudi Manpower de Projecció d'Ocupació.

A nivell nacional, el 85% dels directius espanyols no preveu cap canvi en la seva plantilla durant el segon trimestre del 2008, mentre que el 8% espera augmentar la contractació en aquest període i només el 6% preveu reduir el seu nombre d'utilitzats.

La taxa de l'1% en projecció d'ocupació col·loca als empresaris espanyols entre els més pessimistes d'Europa, al costat dels italians. Per part seva, els directius de Rumania i Polònia, que participen per primera vegada a l'estudi, presenten les previsions més altes del continent, amb un 36% i un 30%, respectivament, seguits de Grècia i Noruega, amb un 23% i 14%.

Per àrees d'activitat, tenint en compte l'estacionalitat, els empresaris del sector de la indústria manufacturera registren la previsió de contractació més alta del trimestre, amb una projecció d'utilitzo net del 12%, la taxa més alta registrada en aquest sector.

Per contra, el sector d'activitats socials i de comerç i reparacions projecta ser menys dinàmic en contractació, amb un -3%.

En relació amb les previsions del primer trimestre de l'any, els directius de sis dels deu sectors analitzats preveuen taxes inferiors, tres es mantenen i només un registra un increment. Així, les majors baixades es produeixen en hostaleria, amb una disminució de 19 punts percentuals, i en comerç i reparacions, amb 18 punts menys.

A CATALUNYA I BALEARS, MÉS PESSIMISTES.

Per àrees geogràfiques, després d'aplicar els ajustos estacionals, els directius de cinc les sis zones que l'estudi divideix Espanya projecten una contractació positiva per al pròxim trimestre, de manera que només els de la zona Nord-est (Illes Balears i Catalunya) tenen una previsió negativa, del -7%.

Els empresaris de la zona Nord-oest (Astúries, Castella i Lleó i Galícia) són els més optimistes, amb una projecció d'ocupació net del 5%, tot i que aquest percentatge suposa una reducció de sis i deu punts percentuals en comparació del primer trimestre del 2008 i el mateix període de l'any 2007, respectivament.

A la zona centre (Castella-la Manxa i Madrid), la taxa se situa en un 4%, un punt menys si es compara amb el trimestre anterior i 12 punts menys respecte al mateix període de l'any anterior.

Els directius de la zona Aquest (Comunitat Valenciana i Múrcia) també preveuen una projecció d'ocupació net del 4%, de manera que les previsions es redueixen respecte al primer trimestre del 2008 i al segon del 2007, en sis i set punts percentuals, respectivament.

Per la seva banda, a la zona Nord (Aragó, Cantàbria, la Rioja, Navarra i El País Basc) se situa la projecció d'ocupació net en un 4%, el que implica una reducció d'onze punts percentuals en comparació al període anterior i de 18 punts si es compara amb 2007.

Pel que fa a la zona Sud (Andalusia, Canàries i Extremadura), s'espera una taxa del 2%, de manera que les previsions s'han reduït en nou punts en relació amb el primer trimestre del 2008 i en sis punts si es compara amb el mateix període de l'any 2007.