Els estudiants de les Balears comencen els exàmens de selectivitat


Actualizado 10/6/2009 13:53:08 CET

PALMA DE MALLORCA, 10 Jun. (EUROPA PRESS) -

Els estudiants de les Balears realitzen des d'avui les Proves d'Accés a la Universitat (PAU), conegudes com la selectivitat, des d'avui i fins a divendres que ve, dia 12, igual que els de Cantàbria, Navarra i El País Basc, mentre que la prova extraordinària tindrà lloc a les illes del 9 a l'11 de setembre.

Els madrilenys han estat els primers a realitzar les Proves d'Accés a la Universitat durant els dies 8, 9, 10 de juny, i els que més tard s'enfronten a l'examen seran els alumnes gallecs, els dies 17, 18 i 19 de juny. A partir del 2010 aquestes proves canvien, permetent als estudiants pujar nota fent un test sobre les matèries relacionades amb la carrera desitjada, entre les principals novetats.

Els que passin aquests exàmens tindran la possibilitat d'optar per qualsevol dels títols 1.000 títols de grau adaptats a l'espai Europeu d'Educació Superior (EEES), conegut com a Procés de Bolonya, que el Govern preveu verificar, al costat de les comunitats autònomes -en la Conferència de Política Universitària-, per al pròxim curs 2009-2010.

Del 15 al 17 serà el torn de Castella-la Manxa i Múrcia, així com d'Andalusia, Astúries, Extremadura, Illes Canàries i la Rioja, els dies 16,17 i 18.

Pel que fa a la prova extraordinària, totes les comunitats, excepte al País Basc --on els alumnes s'examinaran el 8, 9 i 10 de juliol--, convocaran el setembre als suspensos en la primera volta i als estudiants que no van realitzar les proves. Així, els catalans seran els primers a examinar-se del 8 al 10 de setembre, seguits dels estudiants d'Aragó, Castella i Lleó, Comunitat Valenciana i Balears, que faran les PAU del 9 a l'11.

Després, Cantàbria i Canàries examinaran als seus alumnes els dies 10, 11 i 12. Les segueixen, la setmana següent, la Rioja i Navarra (del 14 al 16); Andalusia, Astúries, Castella-la Manxa, Extremadura i Madrid (del 15 al 17). Els últims seran els gallecs i murcians, els dies 16, 17 i 18 de setembre.

EL 82,4% VA APROVAR EL 2008

L'any 2008, un total de 218.150 estudiants de segon curs de Batxillerat es van matricular per presentar-se a selectivitat, dels quals el 82,4 % van aprovar, el que va suposar 1,8 punts més que l'any passat, segons les dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Concretament, en la convocatòria de juny es van matricular 154.952 alumnes i van superar els exàmens el 89,5 %, mentre que en la de setembre es van matricular 42.804 estudiants i van superar els exàmens el 68,6 %. De tots ells, les dones, que van representar el 56,9 % dels aspirants a ingressar a la universitat, van aprovar el 83,4 % de les quals es van presentar. En el cas dels homes, el percentatge d'aprovats ha estat del 81%.

LA NOVA de SELECTIVITAT

Tal com va aprovar el mes de novembre passat el Consell de ministres, la nova selectivitat es dividirà en dues fases. A la primera, igual a l'actual, es realitzarà un examen d'assignatures comunes (Llengua i Literatura, Llengua estrangera, Història o Filosofia, i de Llengua Oficial).

Com a novetat, a aquesta mateixa fase se li afegeix un examen addicional d'una assignatura de la modalitat de Batxillerat elegida (Art, Ciències i Tecnologia o Humanitats i Ciències Socials). Cada examen es puntuï de 0 a 10, i per poder accedir a la universitat cal treure almenys un 5 de mitjana.

La segona part de la prova està enfocada a aquells alumnes que vulguin competir per una plaça en una titulació amb gran demanda. Per aquesta raó, podran fer un examen tipus test per pujar nota, sobre altres matèries de modalitats diferents a les ja examinades en la primera fase, i que han d'estar relacionades amb la carrera a la qual s'aspira, tot i que no té per què haver-se cursat aquest Batxillerat, sent determinades per cada universitat a començament de curs.

Dos anys més tard, en el curs 2011-2012, entrarà en vigor una altra de les mesures aprovades, que consisteix a una prova oral en un idioma estranger a elegir entre alemany, francès, anglès, italià o portuguès, les llengües més parlades a la UE. En aquest sentit, el decret recull que "dos anys abans" de la seva implantació es realitzarà un estudi per determinar les característiques específiques de la prova, i si és necessari, prendre les decisions necessàries sobre la seva implantació.

A més, el Decret aprovat estableix mesures per intentar que la qualificació sigui més justa. Així, obliga que totes les proves tinguin un mínim de dues opcions per elegir una, i especifica que s'han d'anunciar abans dels exàmens com seran exactament, i quals seran els criteris per corregir cada prova. D'altra banda, s'estableix que els alumnes han de tenir un mínim de 45 minuts entre cada prova.

D'altra banda, el Decret aprovat pel consell De ministres també recull, per primera vegada, que els titulats en Formació Professional (FP) de Grau Superior, podran accedir directament a la Universitat, sense necessitat de fer una prova. A més, els més grans de 40 anys podran ingressar acreditant la seva experiència laboral.