Els llibreters confien obtenir una elevada facturació el Dia de Sant Jordi


Actualizado 20/4/2009 17:13:16 CET

Esperen augmentar les vendes respecte al 2008, tal com ha passat en la Setmana del Llibre del Català, quan la facturació ha crescut un 5%

PALMA DE MALLORCA, 20 Abr. (EUROPA PRESS) -

Les llibreries de Mallorca confien obtenir el Dia de Sant Jordi, que es farà aquest dijous, el 23 d'abril, la mateixa facturació que aconsegueixen normalment en dues setmanes de venda, de manera que esperen que la crisi econòmica no redueixi la despesa en llibres durant aquesta festivitat, si bé precisen que les vendes dependran en gran mesura de la meteorologia que es registri durant aquesta jornada.

En declaracions a Europa Press, el president del Gremi de Llibreters de Mallorca, Xesc Moll, ha confiat fins i tot en incrementar les vendes, respecte a l'any passat, tal com ha succeït amb la Setmana del Llibre del Català, celebrada entre el 6 i el 15 de març al pati de la Misericòrdia, en què la facturació "ha augmentat un 5%, en relació amb 2008, que havia estat la millor edició".

En aquest sentit, ha remarcat que "si la crisi no va influir en la venda de llibres durant el mes de febrer, tampoc té per què fer-ho el Dia de Sant Jordi", tenint en compte, a més, que aquesta fira, en què 30 llibreries de Mallorca instal·laran els seus estands als carrers de Palma, està "molt arrelada".

"Espero que la gent que estima els llibres ho segueixi fent, malgrat l'actual situació econòmica", ha destacat Moll, qui també va esperar que el Dia de Sant Jordi faci un sol "esplèndid" perquè la gent surti al carrer "molt més animada" a comprar llibres per regalar-los a les seves parelles, familiars o amics, complint així amb la tradició.

El president del Gremi de Llibreters ha recordat que el dia de Sant Jordi s'efectuarà un descompte del 10% en els llibres i, d'altra banda, va detallar que durant aquesta festivitat els ciutadans opten, sobretot, per adquirir novetats, així com obres escrites per personatges coneguts per ser molt mediàtics, tot i que "no sempre significa que siguin les de més qualitat".

Moll ha informat que les 30 llibreries que sortiran al carrer durant el Dia de Sant Jordi estaran distribuïdes en la Plaza de Cort; Plaza de España; Plaça Major; carrer Oms; la Rambla i el Passeig del Born, creant-se així, segons ha destacat, un "anell cultural" pel centre de la capital balear.

D'altra banda, preguntat sobre la possibilitat que els llibreters de Mallorca instal·lessin estands permanents de venda a Palma, tal com succeeix a d'altres ciutats d'Espanya, ha indicat que "es pot estudiar", tot i que ha admès que de moment, el Gremi no s'ha plantejat aquesta proposta, més enllà de la Fira del Llibre, que se celebra al passeig del Born entre l'últim divendres del mes de maig i el primer diumenge de juny.

EL SECTOR "RESISTEIX" LA CRISI

Pel que fa als efectes de la crisi en la venda de llibres, Moll ha apuntat que, de moment el sector està "resistint", ja que cap establiment de l'illa ha decidit tancar davant de l'actual situació econòmica, si bé ha advertit del "perill" que suposa per a les llibreries la fórmula del préstec de material escolar als alumnes, tal com, segons ha recordat, ja ha succeït a Galícia, on ha tancat el 50 % d'aquest tipus de comerços.

Tot i això, ha apuntat que durant aquest any, "gairebé no s'ha notat" la implantació d'aquesta fórmula a partir del curs 2007-08, a causa que els estudiants han hagut de comprar llibres, amb la finalitat d'iniciar el procés de reutilització dels mateixos, que tenen una caducitat de quatre anys.

En aquesta línia, ha assenyalat que si l'executiu i els Ajuntaments continuen amb el sistema de reutilització, "podria haver tres anys en els quals gairebé no es venguin llibres escolars, mentre que només un de cada quatre es registrarà una venda normal". D'aquesta manera, ha advertit que petites llibreries ubicades en barris, al costat de centres escolars, "podrien perdre la part més important de facturació de l'any", mentre que els grans establiments "sí que trobarien altres formes de subsistir".

Per aquest motiu, va esperar que les institucions públiques "rectifiquin" el sistema de reciclatge de llibres de text i, finalment, ha recordat que l'Associació d'Editors de Llibres d'Ensenyament ja han recorregut aquest model davant els tribunals, de manera que "si es demostra que és il·legal, caldrà posar fi a aquesta iniciativa".