Els pagesos de les Balears reben 17,3 milions d'euros de la PAC i són els primers d'Espanya a percebre l'ajuda


Actualizado 4/12/2008 15:13:02 CET

PALMA DE MALLORCA, 4 de desembre (EUROPA PRESS)

Els pagesos i ramaders de les Balears han rebut del Govern 17,3 milions d'euros procedents de la línia d'ajuda de la Política Agrària Comunitària (PAC), fet que suposa gairebé el 80 % que tramitarà aquest any la Conselleria d'Agricultura i Pesca a través del Fons de Garantia Agrària i Pesquera, i que superarà els 22 milions d'euros (un 19 % més que el 2007).

Així ho va apuntar en roda de premsa la consellera Mercè Amer, qui va destacar que els pagesos de les illes han estat els primers d'Espanya que han rebut la línia d'ajuda "més important" per al sector. En concret, el pagament es va realitzar ahir, avançant-se dos dies a l'abonament que es va portar a terme l'any passat. Per illes, Mallorca ha rebut 9,4 milions, Menorca, 2,8 milions, i les Pitiüses, 98.367 euros, i les ajudes s'han destinat a fruita seca i cultius herbacis.

Segons va especificar, es farà efectiva l'ajuda dirigida al sector oví, l'arròs i els cultius proteaginosos, que suposaran 2,5 milions d'euros, superant així el 90 % del total del pagament de la [PAC], mentre que a final d'any s'haurà pagat el cent per cent.

Al mateix temps, va contrastar aquestes dades amb la passada legislatura, ja que els pagesos no van percebre l'ajuda fins al 21 de desembre i només va suposar un 13 % del total. "Van haver d'esperar a prop d'un mes per rebre l'ajuda que percep el sector agrari", va recalcar.

Després de ressaltar que des de l'executiu autonòmic són "conscients de la complicada situació" que travessa el sector "per la falta de solucions que donin viabilitat a aquest àmbit", Amer va manifestar que l'agilitat d'aquest pagament evidència l'esforç que es porta a terme des del seu departament perquè el sector primari rebi totes les ajudes "amb la màxima rapidesa possible".

"En un moment en què el sector travessa una situació tan delicada, no pot produir-se cap tipus de confusió en aquest sentit", va puntualitzar la consellera, explicant que el Govern "no només ha mantingut totes i cadascuna de les línies d'ajuda al sector primari, sinó que ha posat en marxa noves i s'han agilitat al màxim els pagaments", va recalcar sobre aquesta qüestió.

Durant l'acte, també va manifestar així que el Govern, tant l'any passat com aquest, ha complert el compromís "de fer efectiva aquesta línia de manera immediata i dins de la primera setmana de desembre".