Els Parlaments autonòmics s'erigeixen com exemple d'ús eficient de l'energia en la lluita contra el canvi climàtic


Actualizado 24/4/2008 20:42:02 CET

MADRID, 24 d'abril (EUROPA PRESS)

Els màxims representants de les Assemblees Legislatives de les comunitats autònomes es van reunir avui a l'Assemblea de Madrid amb motiu de la Conferència de Presidents de Parlaments Autonòmics (Coprepa) per abordar l'adopció de mesures efectives contra el canvi climàtic, entre ells, l'assumpció de plans d'estalvi energètic i de sensibilització ambiental de la ciutadania. Els acords es plasmaran en una declaració conjunta que la presidenta de l'Assemblea de Madrid, Elvira Rodríguez, llegirà demà a la Fageda de Montejo.

Els presidents autonòmics es van pronunciar així al terme de la reunió de la Comissió Permanent, encapçalada per la presidenta de l'Assemblea de Madrid i presidenta de Coprepa 2008, en què els presidents de les Cambres regionals van acordar els assumptes que es tractaran a la sessió plenària de la tarda i van prendre en consideració les esmenes dels diferents parlaments autonòmics a la declaració proposta inicialment contra el canvi climàtic.

Segons va avançar Elvira Rodríguez, els representants de les Cambres regionals debatran aquesta tarda a la sessió plenària sobre els compromisos que estan disposats a adquirir en les seves pròpies seus per contribuir a la reducció dels gasos hivernacle, així com sobre la incorporació de plans d'estalvi energètics, l'ús d'energies renovables, la implantació de sistemes d'auditoria ambiental i accions sobre sensibilització ambiental de la ciutadania.

"Anem a parlar de canvi climàtic i conductes sostenibles. Es tracta d'acordar una declaració que pretén dir a tots que les coses s'han de fer d'una manera determinada però que devem donar exemple", va indicar la presidenta de la cambra madrilenya referint-se al document a favor del canvi climàtic que signaran els presidents dels parlaments regionals a la Fageda de Montejo, que a més és Reserva de la Biosfera.

En aquesta línia es van expressar la resta dels presidents dels Parlaments autonòmics, els qui van coincidir a destacar que aquest és un "bon instrument" per abordar problemes comuns de les Cambra regionals. Pel president de les Corts d'Aragó, Francisco Pina, aquest a més és un "testimoni plural de l'Espanya de les Autonomies". El president del parlament aragonés va destacar la figura dels parlaments com "escola de democràcia" cap a la ciutadania.

Pina va assenyalar que l'objectiu d'aquesta jornada a l'Assemblea de Madrid és "auspiciar i posar en relleu" la importància de les polítiques mediambientals, tot i que correspongui als respectius governs executar-les. Així, va negar que el transvasament d'aigua de l'Ebre s'hagi tractat a la reunió d'avui, ja que correspon als presidents dels parlaments autonòmics mantenir una "posició d'equilibri".

DIÀLEG AMB ELS CIUTADANS

La Conferència de Presidents de Parlaments Autonòmics, que es va iniciar avui amb l'absència dels representants d'Andalusia, Extremadura i València, van signar una declaració conjunta en el Llibre d'Honor en la qual reivindiquen "la importància de l'intercanvi d'idees i el diàleg en llibertat com motor de progrés i ciment de la democràcia" i van renovar el seu "compromís de treball" per millorar la qualitat de vida dels ciutadans.

"Consideram que l'actual Estat de les Autonomies ens brinda els millors instruments per junts respondre amb èxit als reptes del segle XXI", assenyala la declaració subscrita pels presidents autonòmics i que va llegir el representant càntabre, Miguel Ángel Palacio. Després del representant càntabre, van procedir a estampar la firma en el Llibre d'Honor els presidents de Madrid, El País Basc, Catalunya, Galícia, Astúries, la Rioja, Múrcia, Aragó, Castella-la Manxa, Canàries, Navarra, Balears i Castella i Lleó.

Amb anterioritat la presidenta de l'Assemblea de Madrid va pronunciar un discurs en l'hemicicle en el qual es va referir a cadascuna de les Conferències celebrades des de 1997 com "referent" en l'intercanvi d'idees i experiències sobre gestió parlamentària. En aquesta ocasió, va voler a més instar els representants autonòmics a "avançar a través del diàleg en la recerca de solucions a les inquietuds dels ciutadans" amb "la mirada posada en aconseguir un futur millor per tots els espanyols sense excepció, amb independència d'on visquin, de com pensin o com se sentin".

"Estem oberts a la societat i volem que els ciutadans sentin més a prop els seus Parlaments perquè avui dia no tenen sentit Institucions que no tinguin un diàleg permanent amb els ciutadans", va concloure Rodríguez.