Emergències manté l'alerta groga a Mallorca davant de la previsió d'arribar als 36 graus


Actualizado 2/7/2009 15:01:41 CET

Les altes temperatures es mantindran entre les 12.00 hores i les 18.00 hores

PALMA DE MALLORCA, 2 de juliol (EUROPA PRESS)

La Direcció General d'Emergències de la Conselleria d'Interior Govern manté activat l'Índex de Gravetat Zero IG-0 del Pla Especial de Fenòmens Meteorològics Adversos per calor en diverses zones de Mallorca, davant de la previsió que les temperatures assoleixin avui els 36 graus a l'interior de l'illa, segons la direcció territorial a Balears de l'Agència Estatal de Meteorologia.

D'aquesta manera, es preveuen temperatures màximes de 36 graus en zones de l'interior de Mallorca entre les 12.00 hores i les 18.00 hores.

Així, el IG-0 correspon amb l'alerta groga de les agències meteorològiques i es decreta quan la informació rebuda permet preveure la imminència d'un fenomen advers habitual, però potencialment perillós. Tot i això, s'activa quan la probabilitat que un fenomen finalment es produeixi és petita, d'entre un 20 i un 40 %.

En una situació del IG-O per temperatures altes, la DGE recomana als ciutadans que es vegin obligats a romandre en ambients o en exteriors molt calorosos fent alguna activitat física o un treball, que parin l'activitat quan es presentin símptomes de malalties causades per la calor i que prenguin ràpidament mesures preventives.

Alhora, aconsella que els treballs més durs es portin a terme durant les hores més fresques del dia; que es prengui suficient aigua fresca (un got petit cada 15 o 20 minuts segons la quantitat de suor); utilitzar roba lleugera, fluixa i transpirable; tapar-se la cap si s'està exposat al sol; fer descansos freqüents i curts en llocs frescos i amb ombra; menjar aliments lleugers amb freqüència i evitar la cafeïna i les begudes alcohòliques.

La DGE també recomana beure molta aigua sense esperar a tenir set; ingerir plats freds, amanides i fruites; utilitzar roba lleugera, no ajustada, de colors clars i preferentment de cotó i usar protecció solar, un mínim de 30 minuts abans de prendre el sol.

En el cas que es realitzin activitats que exigeixin un esforç físic important quan fa molta calor, subratlla la importància d'una hidratació prèvia i beure de dos a quatre vasos d'aigua fresca cada hora, de manera que en el cas que algú s'asseu cansat o es maregi, ha d'interrompre l'activitat i intentar anar a un lloc fresc o amb ombra.

ESPECIAL COMPTE AMB NENS I ANCIANS

D'altra banda, la DGE demana als ciutadans que no deixin a nens, ancians o animals en cotxes amb les finestres tancades i assenyala que en cas de tenir al seu càrrec a persones grans, cal vigilar-los estretament, animar-los a beure líquids tot i que no tinguin set i supervisar l'aparició d'algun possible símptoma de deshidratació.

A més, recomana vigilar que els nens no facin exercicis o jocs exposats al sol a les hores punta de calor, mentre que en el cas que algú viva sol, le aconsella que intenti mantenir contacte periòdic amb veïns i familiars.

Finalment, aconsella que en els habitatges es mantinguin les finestres i persianes tancades per protegir-les de la calor i que s'aprofiti per a ventilar-les durant la nit, quan les temperatures han baixat.