ERC insta el PSOE a votar a favor de les esmenes presentades als PGE perquè Balears "s'iguali" a la mitjana


Actualizado 7/11/2008 18:46:55 CET

PALMA DE MALLORCA, 7 Nov. (EUROPA PRESS) -

Esquerra va instar avui el PSOE que voti a favor de les 22 esmenes relatives a la situació de "desigualtat" en què es troba l'arxipèlag en relació amb la mitjana estatal en matèria d'inversió per càpita, que se situa en 538 euros per persona, mentre que la Comunitat es troba en una ràtio de 393 euros per persona.

Així ho va exposar en declaracions als mitjans el president d'Esquerra a Balears, Joan Lladó, qui manfiestà que el PSOE, "si existeix", hauria de votar a favor d'aquestes esmenes, ja que suposaria situar a l'arxipèlag "en la línia de l'Estat", després de què el president del Govern central, Jose Luis Rodríguez Zapatero, hagi reconegut que Balears és la Comunitat més castigada de l'Estat.

Per la seva banda, el diputat d'Esquerra al Congrés dels Diputats, Joan Tardà, va assegurar que ERC ja va presentar -juntament amb CiU i el PP- una esmena a la totalitat sobre els pressupostos generals de l'Estat (PGE), que va ser rebutjada per majoria pel PSOE, BNG, i el PNB. Al mateix temps va recordar que pel que fa al projecte de Llei de Pressupostos per a Balears, ERC va presentar un conjunt de 25 esmenes, amb un valor de 70 milions d'euros, de les quals tres d'elles ja han estat aprovades.

En aquest sentit, Tardà va assegurar que "seguirem treballant dur" per aconseguir que s'aprovin les que segueixen pendents d'aprovació ja que, segons la seva opinió, els països catalans es troben en una situació d'"espoliació econòmica". En aquest sentit, va posar èmfasi que si es donés el "vistiplau" a aquestes actuacions, "ens donaria un respir", de manera que "les seguirem defensant en el Plenari".

Alhora, i en relació amb les tres esmenes que ja han estat aprovades, Tardà ha afirmat que es tracta de tres partides que asseguren 500.000 euros destinats a l'Obra Cultural Balear (OCB) per a actuacions de foment i ús de la llengua catalana; i dues partides de 300.000 euros -cadascuna- per als municipis mallorquins de Felanitx i Pollença, en els que es portaran a terme actuacions de tipus social.

D'aquesta manera, es tracta d'una quantia per a Balears de 1.100.000 euros, amb els quals la formació està "satisfeta", tot i que Lladó va considerar que "segueixen sent insuficients". En aquest sentit, va reiterar que es tracta d'una "recuperació dels impostos que paguem i no arriben".

Finalment, va incidir que la situació "ideal" seria trobar un estadi en el qual "no sortís res d'aquí", ja que els tributs de les persones residents a Balears, segons la seva valoració, "són muts", a l'entendre que sembla que no compten per a res.