Esquerra demana que les administracions públiques deixin de pagar el cànon digital i que se'ls torni els diners gastat


Actualizado 24/11/2010 19:41:28 CET

PALMA DE MALLORCA, 24 Nov. (EUROPA PRESS) -

Esquerra ha presentat, a través del Bloc, una moció al Consell de Mallorca, en què reclama l'exempció de pagament del cànon digital per a les adquisicions de material de reproducció i emmagatzematge de documents per part de les administracions públiques, i alhora insta l'equip de Govern que reclami als proveïdors les quantitats meritades en concepte de Cànon digital per a l'adquisició de tots els suports i aparells que puguin ser destinats a la reproducció i emmagatzematge de documents.

En un comunicat, el president d'Esquerra a Balears, Joan Lladó, ha explicat que aquesta moció sorgeix, a causa de al Reial Decret Legislatiu 1/1996 de dia 12 d'abril, que introduïa un pagament d'una quantia sobre l'adquisició de dispositius, suports i aparells electrònics utilitzada per a l'ús privat i així compensar els drets de propietat intel·lectual, el que es coneix com Cànon digital.

Així, ha recordat que la quantia imposada ha estat motiu de debat social, ja que pressuposa que es farà un ús "fraudulent, independentment de si el material és adquirit o no per a la reproducció privada del material".

D'aquesta manera, Lladó ha remarcat que la seva formació vol que es deixi de pagar el cànon, tenint en compte que, segons ha destacat, l'exempció de pagament d'aquesta quantia suposaria per al Consell de Mallorca i per a l'administració pública en general, un "estalvi important en temps de crisis".

A més, ha afegit que, d'aquesta manera, es faria "justícia", a causa que es pressuposa que tots aquests materials s'utilitzen per "fer còpies que atemptin contra els drets d'autor".

Finalment, Lladó ha indicat que aquesta moció també ha estat debatuda i aprovada en diferents municipis mallorquins i, a més, l'Associació Catalana de Municipis i Comarques també ha acordat sol·licitar que els equipaments públics no hagin de pagar a la SGAE sobre aquest cànon.