Exceltur adverteix que la caiguda del 8,1% del turisme en 2009 a nivell nacional, va suposar la pèrdua de 9.343 milions


Actualizado 28/12/2010 19:44:42 CET

Preveu que el sector turístic tancament 2010 amb un creixement del 0,6%, després de "lleus senyals" de resistència

MADRID, 28 Dic. (EUROPA PRESS) -

L'Aliança per a l'Excel·lència Turística, Exceltur, va estimar aquest dimarts que la caiguda del 8,1% de l'activitat turística en 2009, suposa la pèrdua de 9.343 milions d'euros respecte al volum assolit un any abans, i corrobora i accentua la "notable" caiguda del sector turístic, que encadena nou anys consecutius de menor aportació al Producte Interior Brut (PIB).

En un comunicat, el 'lobby' turístic ha valorat que aquest "caiguda" de l'activitat turística, segons les dades del compte Satèl·lit del Turisme d'Espanya (CSTE) difoses aquest dimarts per l'INE, equival en termes reals a una caiguda del 8,3% de l'activitat turística que, descomptada la inflació, és un 50% superior a l'estimació feta per Exceltur al començament de l'any quan ha xifrat la caiguda en un 5,6%.

"Amb aquestes dades, comparant-los amb la mitjana de l'economia espanyola i sense concloure l'exercici 2010, que no sembla vagi a associar-se amb una clara recuperació de l'activitat turística, el turisme encadena nou anys consecutius amb un pitjor acompliment que el conjunt de l'economia espanyola, que l'ha portat a reduir de manera contínua la seva contribució a la mateixa, des de l'11,6% que registrava en 2000, fins al 10% en 2009", ha apuntat.

Segons l'organització, les últimes dades oficials de l'INE revelen que la contribució econòmica del turisme a l'economia espanyola es va situar en 2009 "gairebé en els mateixos nivells de l'any 2000, registrant-se a penes un augment del 0,1% al llarg dels nou últims anys".

Alhora, ha destacat que el descens real de l'activitat turística en 2009 duplica la caiguda del 3,7% que ha registrat el conjunt de tota l'economia espanyola en aquest mateix any segons el mateix INE.

Amb aquestes xifres, "s'evidència un altre cop i molt clarament els problemes latents de competitivitat estructural que, des de fa temps i al marge de la crisi, té part de l'oferta turística espanyola, en especial la del litoral mediterrani, Balears i Canàries", ha advertit.

RECLAMA UNA PLA NACIONAL DE SUPORT AL TURISME DEL LITORAL.

Per a Exceltur, les lleus senyals de resistència que ha presentat el sector turístic al llarg del 2010, es basen en "una major afluència, més que en una major derrama i rendibilitat socioeconòmica".

Tot i això, el 'lobby' manté la seva previsió que el sector turístic tancament 2010 amb un creixement del 0,6%, estimació "molt condicionada" i que no pot descontextualizar-se de la caiguda generalitzada dels resultats del sector en 2009, tal com es desprèn de les dades de l'INE, ni de l'"intens ajust en preus" que han hagut d'aplicar les empreses turístiques per evitar caigudes de la demanda.

"Pel seu propi pes econòmic i la seva condició de ser el principal sector exportador del país, el sector turístic és dels molt pocs sectors amb capacitat a curt termini de servir de motor per impulsar la desitjada recuperació i reducció de la desocupació a Espanya", recorda Exceltur, que va urgir al Govern central, administracions autonòmiques i locals i a partits polítics que presentin al sector turístic "la màxima atenció".

Finalment, va demandar que es reforcin les polítiques i actuacions que potenciïn la capacitat competitiva de la indústria turística de la mà d'"un gran pla nacional de suport al turisme del litoral" que abordi les "múltiples reformes estructurals encara pendents i que l'afectaran en el futur pròxim".