La Façana Marítima albergarà una gran zona verda, equipaments públics i un aparcament subterrani


Actualizado 11/03/2008 14:34:39 CET

L'Ajuntament garanteix la recol·locació dels veïns que puguin veure's afectats pel procés de permuta d'un solar

PALMA DE MALLORCA, 11 de març (EUROPA PRESS)

La primera línia de la Façana Marítima de Palma es constituirà com una zona lliure i "eminentment pública" que albergarà una gran àrea verda de 40.000 metres quadrats, diversos equipaments públics i un aparcament subterrani amb capacitat per a unes mil places, que en el seu conjunt es visualitzarà com la prolongació del Parc de la Mar i complirà amb el criteri d'interès general.

Així apareix recollit en l'avanç del projecte de modificació del Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU) que avui va ser presentat per l'alcaldessa de Palma, Aina Calvo, juntament amb els portaveus d'UM i el Bloc, Miquel Nadal i Eberhard Grosske, i que dijous serà aprovat per la Gerència d'Urbanisme. Es tracta d'un projecte "de màxims" que tindrà diverses actuacions i que "no és definitiu", va remarcar Calvo, que va insistir que suposa un "primer pas valent i responsable per donar compliment a un compromís electoral".

L'Ajuntament va acordar el passat 16 de juliol del 2007 la suspensió cautelar de les llicències d'edificació en els solars emplaçats en la primera línia de la ciutat amb l'objectiu d'estudiar una reordenació de la zona per convertir-la en un espai de servei públic, després que el Consell de Mallorca acordés en el mes d'abril la protecció de l'edifici de Gesa, impedint la seva demolició per a la construcció d'habitatges de luxe, com preveia el projecte de l'anterior executiu municipal del PP.

En aquest sentit, Calvo va ressaltar que en l'esmentada proposta no hi ha una referència "explícita" a l'edifici de Gesa, però va garantir que quedarà com un edifici "d'ús públic", amb serveis per als ciutadans. En paraules del portaveu del Bloc per Palma, es tracta d'un projecte "estratègic" que marca el futur d'una ciutat "abocada al mar", de manera que "passem d'una Façana Marítima amb habitatges de luxe", a una Façana Marítima "de luxe".

En aquest context, Calvo va voler deixar molt clar que aquesta proposta, que haurà de ratificar-se el mes de juny amb l'aprovació definitiva de la modificació del PGOU, camina en paral·lel amb les negociacions que l'Ajuntament manté amb els propietaris dels solars, als quals el consistori no preveu oferir una indemnització, sinó oferir-los altres solars en altres punts de la ciutat.

COMPENSAR ELS DRETS PRIVATS

En aquest punt, l'alcaldessa va subratllar que "es compensaran els drets privats adquirits en la reparcel·lació". Així, el consistori estudia tres solars, dos de titularitat pública -municipal i autonòmica- i un altre de mida inferior de titularitat privada -emplaçat gairebé darrere de l'edifici de Gesa- que oferirà als propietaris dels terrenys com permuta en el procés de reparcel·lació.

"Afrontem una situació complexa amb uns drets adquirits", va remarcar Calvo, que va detallar que després de sotmetre l'avanç a la Gerència d'Urbanisme, la junta de govern municipal l'aprovarà la setmana que ve, i a posteriori debatut en comissió informativa amb vista que s'aprovi en el ple del 31 de març. A continuació, sortirà a exposició pública -durant tot el mes d'abril i la primera quinzena de maig- amb l'objectiu que la modificació puntual del PGOU pugui aprovar-se en el mes de juny.

El portaveu de UM a l'Ajuntament va expressar la seva satisfacció per haver passat "de les paraules als fets" i, després de subratllar que els termes en els quals quedarà definida la Façana Marítima suposaran un cumplimiento no només electoral sinó del Pacte de governabilitat, va remarcar que "els veïns han de tenir la garantia que no patiran cap perjudici per aquesta intervenció". De fet, el text garanteix la "recol·locació" dels residents dels habitatges que puguin veure's afectats per les permutes.

Finalment, preguntada sobre el cost estimat del projecte, Calvo va confirmar que fins al mes de juny no es podran donar xifres perquè en el que s'està treballant ara és a definir el projecte perquè s'erigeixi com un espai "públic i equipat", prioritzant àrees per als vianants i eliminant el tràfic de vehicles en diverses carrers dels voltants.

Esta web utiliza cookies propias y de terceros para analizar su navegación y ofrecerle un servicio más personalizado y publicidad acorde a sus intereses. Continuar navegando implica la aceptación de nuestra política de cookies -
Uso de cookies