La fillola de Munar assegura que una empresa va amenaçar amb denunciar al Inestur en Policia si no guanyaven un concurs


Actualizado 7/2/2011 19:20:45 CET

Luisa Tortella nega haver modificat un informe pel que finalment es va adjudicar la convocatòria a Farrús

PALMA DE MALLORCA, 7 Feb. (EUROPA PRESS) -

Luisa Tortella, exdirectora del Centre d'Investigació de Tecnologies Turístiques de les Balears (CITTIB) i fillola política de l'expresidenta del Parlament i del Consell, Maria Antònia Munar, ha assegurat davant la jutgessa instructora del cas Voltor que la mercantil Cubic, que al principi era la més ben valorada per guanyar un concurs que finalment es va portar de manera presumptament fraudulenta l'empresari Jacinto Farrús, va amenaçar amb acudir a Policia si el Inestur no li adjudicava la convocatòria.

Així ho ha posat de manifest durant la declaració que ha prestat en qualitat d'imputada davant de la titular del Jutjat d'Instrucció número 10, Carmen Abrines, en què ha negat haver estat qui va modificar un informe en el qual un divendres figurava com més ben valorada Cubic i que a dilluns següent, d'acord a les investigacions, ara donava per guanyadora a la UTE formada per Torun Consulting i THR Assessors -vinculada a Farrús-. De fet, ha rebutjat tenir cap relació amb les societats de l'empresari com tampoc "cap interès a quin havia de guanyar".

I és que, segons les indagacions, tant l'empresa Cubic Assessorament Empresarial com Seico 9 SL eren les dues societats que millor valoració tenien, tot i que a l'últim moment -al canviar-se d'un divendres a un dilluns- la UTE va passar d'estar en un cinquè lloc al primer, fet que va estar denunciat davant de Fiscalia pels administradors de les mercantils perjudicades a l'entendre que l'adjudicació s'havia portat a terme de manera irregular i que podia haver un tracte de favor cap a la guanyadora.

Tal com ha asseverat l'encausada, des del Inestur van donar "més importància" al pla de màrqueting que va presentar aquesta UTE dins del concurs de 'benchmarking' -turisme de congressos i reunions-, l'import del qual ascendia a un total de 343.360 euros (417.600 euros amb IVA) i al qual es van presentar un total de 13 licitadors, i el seu projecte "era el que millor casava amb el pla de la Comunitat Autònoma". "És important la capacitat per executar el pla i fa falta molta experiència per portar el projecte al final", ha incidit en aquest sentit.

Cal recordar que les investigacions entorn d'aquesta adjudicació es van iniciar amb la denúncia que va interposar l'administradora única de la mercantil Cubic, Margarita Munar, en què posava de manifest que el concurs va estar "manipulat" ja que l'objectiu del mateix era beneficiar a la UTE formada per THR i Tourin Consulting, vinculades a Farrús.

És més, les investigacions situen a l'empresari, en llibertat sota fiança de 100.000 dins d'aquesta causa, com "figura clau a l'entramat d'adjudicacions" realitzades, i el relacionen amb 21 societats en la qual consta com a administrador o apoderat i en altres 120 mercantils de les quals ha format part. Així, el vinculen no només amb les licitacions del Inestur sinó també amb "altres esferes" del Govern balear, tal com consta en un dels oficis policials inclosos a l'ampli sumari del cas.

(HAURÀ AMPLIACIÓ)