Antich avisa que estarà "molt vigilant" que la Llei garanteixi que Balears se situarà en la mitjana


Actualizado 16/7/2009 17:23:53 CET

El 80% dels recursos amb el nou model aniran dirigits a finançar els pilars bàsics de l'estat del benestar

PALMA DE MALLORCA, 16 Jul. (EUROPA PRESS) -

El president del Govern, Francesc Antich, ha avisat avui que estarà "molt vigilant" que la Llei que serà aprovada al Congrés dels Diputats i que desenvoluparà el nou sistema de finançament autonòmic, garanteixi que Balears se situarà en la mitjana de finançament per càpita, tal com s'ha compromès el Ministeri d'Economia i Hisenda en el model avalat ahir en el Consell de Política Fiscal i Financera.

Després d'inaugurar l'edifici dels Instituts Universitaris d'Investigació de la Universitat de les Illes Balears (UIB), Antich ha remarcat que el fet que per primera vegada en la història, Balears es trobi en la mitjana de finançament per càpita suposa una "victòria molt important" per a aquesta Comunitat Autònoma, ja que significa eliminar els 21 punts per sota en els que es trobava amb l'actual model i, per tant, "col·locar-nos en igualtat, respecte a la resta de ciutadans".

En aquest sentit, Antich va revelar que el 80% dels recursos amb el nou model aniran dirigits a finançar els pilars bàsics de l'estat del benestar, és a dir, a garantir la prestació de l'Educació, Sanitat, Benestar social i Dependència, és a dir, "serveis bàsics i prioritaris per a la ciutadania".

Per tant, ha insistit en què una vegada el nou sistema ha estat aprovat en el Consell de Política Fiscal i Financera, el Govern treballarà conjuntament amb el Ministeri dirigit per Elena Salgado perquè la futura Llei que donarà cobertura al nou finançament "garanteixi el que estableix el document", la qual cosa, segons ha assenyalat, suposarà aproximadament 500 milions d'euros addicionals per a les illes "sense perjudici que aquesta xifra ha de ser ajustada a la mitjana a la Comissió Mixta entre l'Estat i Balears".

Alhora, ha afegit que també s'han de desenvolupar els Fons de Suficiència, Competitivitat i Garantia i "detallar tots els diferents acords que es van adoptar ahir".

"Per a nosaltres, el fet més important és que ahir es va mantenir de manera molt clara que les illes eren dins la mitjana i queda detallat dins el document, ja que tot i que no digui Balears, tot el món sap que es refereix a una situació molt específica que té l'arxipèlag", ha apuntat, i alhora ha indicat que encara no hi ha una data fixada per a la celebració de la Comissió Mixta en què es fixarà la quantitat definitiva que rebrà la Comunitat Autònoma.

En aquesta línia, ha indicat que cap Comunitat Autònoma coneix ara mateix la xifra concreta que percebrà amb el nou model de finançament, que serà donada a conèixer a final de juliol, segons ha dit la ministra d'Economia i Hisenda.

Finalment, Antich ha sostingut que s'ha fet un treball "molt important" dins el nou sistema de finançament autonòmic perquè tots els espanyols puguin ser tractats en "igualtat de condicions", i alhora ha destacat que també significa un "impuls molt important cap al social", pel que ha dit estar "molt content que això sigui així, perquè aquests serveis són els que arriben a tota la ciutadania i dóna igualtat a la nostra gent".

Antich ja explicà diumenge passat que en el cas que la xifra final de finançament que rebi Balears no situïn a l'arxipèlag en la mitjana, es compensarà deixant de pagar la quantitat que sigui "pertinent" dels 240 milions d'euros anuals al Fons de Suficiència, al qual contribueix al costat de la Comunitat de Madrid. A més, ha afegit que si amb aquesta mesura tampoc se supera la mitjana, Balears rebrà el finançament suficient a través del Fons de Competitivitat o del Fons de Garantia.