El Bloc xifra al voltant de 900 milions d'euros addicionals el còmput que hauria de rebre Balears a l'any


Actualizado 17/06/2009 17:22:26 CET

PALMA DE MALLORCA, 17 Jun. (EUROPA PRESS) -

El senador autonòmic per les Balears, Pere Sampol, i el líder del Bloc, Biel Barceló, van incidir avui que "caldria" que Balears rebés, a través del nou sistema de finançament, 897 milions d'euros addicionals a l'any amb l'objectiu d'igualar el finançament per càpita a la mitjana estatal (amb 497 milions d'euros més anuals), així com compensar els "errors" de l'actual sistema a través d'una mesura transitòria de durada aproximada de 10 anys (que prevegi una aportació de 200 milions d'euros anuals), i equilibrar el dèficit en inversió pública mitjançant els convenis de Carreteres i Tren signats amb l'executiu central (que suposarien un total de 200 milions a l'any).

En roda de premsa, Barceló ha assegurat que aquestes propostes neixen "des de la lògica i el sentit comú" d'aquest sistema, en vigor des de l'any 2000, període durant el que el Govern "no ha tingut prioritat a solucionar aquestes deficiències" en les que estava sumida Balears. Alhora, ha opinat que amb el nou repartiment autonòmic "cal" que es millori aquesta situació, ja que si no, "arrossegarem aquesta injustícia fins que es tramiti un altre nou sistema, que no sabem quan serà", ha afegit.

Per la seva banda, Sampol ha recordat que "no s'ha tingut en compte" l'augment poblacional que ha patit l'arxipèlag els últims anys, ja que des de 1999 i fins a 2007 s'ha produït un increment del 25,4 %, mentre que els recursos van augmentar en un 97,5 %, quan "altres Comunitats Autònomes van augmentar els seus recursos sense haver incrementat, i fins i tot havent perdut, població". Aquest és, per exemple, el cas d'Astúries, on la població s'ha fet una disminució del 0,9%, i alhora els seus recursos es van veure incrementats en un 86,4 %.

D'aquesta manera, va posar èmfasi que durant aquest període la mitjana de variació de població a nivell estatal s'ha situat en un 13%, sent Balears l'autonomia que més ha crescut, mentre que els recursos per part de l'Estat, si bé van augmentar, "tampoc" va millorar el finançament per càpita.

Alhora, ha opinat entre els anys 2000 i 2009, amb el repartiment autonòmic actual, l'arxipèlag s'ha fet "per errors del sistema" un dèficit que "supera els 2.000 milions d'euros", i que "el Govern no ha fet res per solucionar".

Així, ha assegurat que "ara és el moment definitiu" per tancar les negociacions que permetin que Balears es beneficiï d'un "bon acord", i alhora es millori aquest dèficit, que "per justícia" li correspon.

El Govern ha assenyalat el 15 de juliol com data límit per aprovar el nou finançament, després de nombrosos ajornaments. Ahir, el president de l'executiu, José Luis Rodríguez Zapatero, va prometre que Catalunya tindrà "aviat" un finançament amb una aportació per càpita "per sobre" de la mitjana del conjunt d'Espanya.

Zapatero va fer aquestes declaracions en el seu discurs durant la inauguració de la nova terminal de l'Aeroport de Barcelona-El Prat, la T1, a la qual també va assistir el president de la Generalitat, José Montilla.