Manera detallarà demà al senat l'impacte de la nova LOFCA a Balears


Actualizado 25/11/2009 18:23:45 CET

Pere Sampol intervindrà per sol·licitar que es "garanteixi" que Balears estarà en la mitjana estatal per càpita

MADRID, 25 Nov. (EUROPA PRESS) -

El conseller d'Economia i Hisenda del Govern, Carles Manera, explicarà demà al senat l'impacte de la reforma del sistema de finançament autonòmic a l'arxipèlag balear.

Ho farà en el marc de la Comissió General de Comunitats Autònomes de la Cambra Alta, que tractarà la nova Llei Orgànica de Finançament Autonòmic que ha enviat el Congrés dels Diputats, i serà la segona vegada que intervingui en aquest òrgan parlamentari.

Balears ha estat una de les comunitats que va votar a favor del nou model en el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) al recollir-se una disposició addicional per situar a la comunitat en la mitjana de finançament estatal, per a l'en el cas que els recursos addicionals habilitats no la situïn en la mitjana deixaria d'aportar al Fons de Suficiència fins a arribar a aquesta franja.

Les estimacions del Govern balear és que els recursos addicionals que percebrà la comunitat amb la reforma arribarà aproximadament els 500 milions d'euros amb el desenvolupament final del sistema, una estimació que el president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha considerat "raonable" quan s'ha fet el Consell de Ministres monogràfic sobre turisme a Palma de Mallorca.

ESMENES DE SAMPOL A LA LOFCA

D'altra banda, el senador autonòmic per les Balears Pere Sampol també intervindrà a la comissió per subratllar la necessitat que es "garanteixi" que les illes se situaran en la mitjana estatal de finançament per càpita i exposarà les esmenes que ha presentat a la Llei Orgànica del Finançament de les Comunitats Autònomes (LOFCA) en línia amb les recomanacions efectuades pel Cercle d'Economia.

El senador del Bloc per Mallorca traslladarà que la disposició addicional de la reforma no assegura completament que les illes i assenyalarà que, malgrat les afirmacions que mostren que Balears és de les comunitats més beneficiades amb el nou model, és la segona autonomia que més ha reduït el seu pressupost per a l'any 2010.

Sampol farà referència, a més, al fet que Balears ja es troba per sota de la mitjana nacional en renda per càpita en nivell de compra, pel que reclamarà que sigui inclosa com receptora dins del Fons de Compensació Interterritorial i que deixi d'aportar al Fons de Compensació Interterritorial.

Per aquesta raó ha presentat dues esmenes als pressupostos generals de l'Estat que d'aprovar-se suposarien per a Balears una injecció de 300 milions d'euros més, que li permetrien situar-se en la mitjana de finançament per càpita, un llindar que de moment, i pesi al nou sistema de finançament, no supera segons la seva opinió.