Salgado diu que els 9.000 milions són estimatius i espera un "excel·lent" acord


Actualizado 17/6/2009 18:22:48 CET

ERC adverteix al Govern que el 15 de juliol es "veuran les cares per bé o per mal"

MADRID, 17 Jun. (EUROPA PRESS) -

La vicepresidenta segona del Govern i ministra d'Economia, Elena Salgado, ha assegurat avui que la xifra de 9.000 milions d'euros d'aportació de l'Estat per al nou model de finançament autonòmic és "una estimació" i ha subratllat que la negociació continua per arribar a un "excel·lent" acord amb totes les comunitats autònomes.

Salgado ha recordat que "l'estimació" de 9.000 milions d'euros l'ha fet divendres passat en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres "a l'hora d'explicar el dèficit de l'Estat en aquest any 2009".

La ministra va respondre així en el Ple del Congrés al diputat d'ERC Joan Ridao, davant de qui ha reconegut que "és evident" que se segueix negociant "i és evident també" que el Govern té "l'esperança" d'arribar a un "excel·lent acord" amb totes les comunitats autònomes.

Tot i això, Ridao ha apuntat que, tot i que s'està "a les portes d'un imminent desenllaç" del procés de negociació, li consta que s'han acostat postures "però no el bastant". "Hem tingut fins ara molta paciència, aviat es complirà un any de la data plasmada a l'estatut", ha advertit a la ministra.

En aquest context, ha acusat al Govern d'estar "jugant a la ruleta russa" per intentar acontentar a la Generalitat però alhora "donar oxigen" a l'oposició i ha avisat que amb aquesta actitud l'executiu està fins i tot "incomodant" als socialistes catalans.

RECURSOS ADDICIONALS

Salgado ha recordat que un nou model de finançament no es tracta "només de xifres", sinó de donar resposta a les necessitats de les comunitats, i ha instat a Ridao a "confiar" en el Govern del qual ERC forma part a Catalunya.

En aquest punt, el diputat d'ERC ha reconegut que l'Estat té moltes despeses en aquest moment però li va recriminar que són conseqüència de "la seva cap dolenta". "Han tingut diners per gairebé tot excepte per a les comunitats autònomes", ha lamentat abans de recordar despeses com el xec nadó, la devolució de 400 euros o la supressió de l'impost de patrimoni.

En una interpel·lació posterior amb el diputat d'ICV Joan Herrera, Salgado va tenir oportunitat de referir-se un altre cop a la nova finançament autonòmic i va garantir que les comunitats tindran "recursos addicionals" per fer davant de la crisi econòmica.