Foment es compromet a estudiar la situació dels vols que connecten Balears amb la Península


Actualizado 10/6/2009 20:29:20 CET

MADRID, 10 Jun. (EUROPA PRESS) -

La directora general de Transport Aeri i Marítim, Joana Amengual, ha afirmat avui que el Ministeri de Foment s'ha compromès a avaluar, mitjançant estudis tècnics, la situació de les connexions i les tarifes en els vols entre Balears i la Península, davant de la reclamació del Govern de millorar les condicions d'aquests vols, entre les quals es troba la possibilitat de fer una declaració de servei públic sobre aquesta qüestió.

Així ho va detallar Amengual a la sortida de la reunió que va mantenir amb el director general d'Aviació Civil, Manuel Ameijeiras, sobre els plantejaments de la comunitat en transport aeri. Al seu terme, ha explicat que Foment li ha traslladat que s'analitzarà "des del punt de vista tècnic" aquesta demanda de millores de les connexions amb la península.

Concretament, Amengual ha indicat que en la reunió s'ha reivindicat des del punt de vista social "el que és just per a les illes" i, que en aquest sentit, se li ha traslladat els diversos "mandats parlamentaris" de les institucions de Balears sobre la necessitat d'una declaració d'obligació pública en les connexions entre Balears i la Península.

En resposta a aquests plantejaments, Foment es compromet, segons Amengual, a estudiar diversos aspectes sobre això, com és analitzar les rutes i freqüències que es necessiten les illes i desplegar avaluacions "sobre una tarifa d'equilibri", per després transmetre-li els resultats que s'obtinguin d'aquests anàlisis.

DEMANDAR FREQÜÈNCIES "DIGNES" PER A BALEARS

Per la seva banda, la directora general de Transport del Govern ha afegit que "no correspon a la comunitat decidir quin és el model a aplicar" en les connexions amb la Península, però sí ha dit que el seu paper és "demandar unes freqüències i preus socialment acceptables, sobretot a les illes menors".

Amengual ha assenyalat, sobre la declaració de servei públic d'aquests vols, que un dels problemes és que es vegi aquesta mesura com un "risc de monopoli" --mitjançant subvencions a companyies-- en un context de mercat lliure, pel que és conscient que "Madrid no és partidària d'obrir una obligació de servei pública".

"És una decisió que no és fàcil de prendre", va exposar Amengual sobre aquesta qüestió, tot i que va detallar que des del Govern "els tant és" les fórmules que adopti el Govern espanyol per millorar la connectivitat, perquè Balears "no pot estar a expenses que una companyia pensi que un vol és comercial o no".

Per aquesta raó, ha dit que la seva funció avui a Madrid era la de mostrar que Balears necessita un "mínim de connexions dignes i assegurades" en les rutes de transport cap a la Península.

REBAIXAR MÉS ELS VOLS INTERILLES

Sobre els vols interilles, la directora general de Transport Aeri i Marítim del Govern ha assegurat que una altra reivindicació ha estat la possibilitat que "siguin més barats", tot i que el seu cost s'ha rebaixat amb la modificació de la declaració de servei públic sobre aquests trajectes, que va xifrar en un descens del 7% a la tarifa de referència.

Sobre aquesta qüestió, també ha afegit que li és igual quina fórmula pugui aplicar Aviació Civil, però que en aquest punt l'opinió del Govern és que "tot i que s'han abaratit, segueixen pensant que aquests vols són cars".

Finalment, i sobre el procés de cogestió aeroportuària, Amengual ha subratllat un altre cop la voluntat de les Balears d'entrar en la primera fase del canvi en la gestió aeroportuària que s'emprendrà.