Galmés subratlla la "riquesa" de la Serra de Tramuntana i de la Sibil·la a la reunió del Consell de Patrimoni Històric


Actualizado 16/7/2009 14:33:14 CET

PALMA DE MALLORCA, 16 Jul. (EUROPA PRESS) -

La consellera d'Educació i Cultura, Bàrbara Galmés, ha incidit avui, durant la presentació de la primera reunió del Consell de Patrimoni Històric d'Espanya, en la "riquesa" de les candidatures que opten a ser elegides per representar a l'Estat en les llistes de la Unesco com són la Serra de Tramuntana i el cant de la Sibil·la.

Tot i això, serà demà quan es presentin les candidatures Patrimoni Mundial de la Serra de 'Tramuntana, passatge natural', així com de 'Trujillo. Parc Nacional de Monfragüe'.

Així, la selecció de la candidatura que es presentarà a la Unesco es portarà a terme el divendres 17 de juliol, just abans de les presentacions i l'elecció de les candidatures que opten al reconeixement de Patrimoni Cultural Immaterial, apartat en què el Consell valorarà altres propostes -a més de la Sibil·la- com els castellets, la falconeria o els patis cordovesos.

Durant les paraules de benvinguda als representants de totes les comunitats autònomes i de les ciutats de Ceuta-Melilla, Galmés ha assenyalat que la celebració del Consell a Mallorca posseeix un "significat especial" a causa de a les candidatures presentades que "enorgulleixen als ciutadans" de les illes i, a més, "han generat expectació", ha manifestat.

Així, ha indicat que els assistents podran aprofundir en la riquesa de la Serra de Tramuntana a través d'una visita que faran aquesta mateixa tarda, així com mitjançant una presentació. Segons ha assenyalat la consellera, la Serra és una "clar i notable exemple de les cultura de les illes i del Mediterrània".

Pel que fa a la Sibil·la, ha assenyalat que suposa "més que un reconeixement a la dramatúrgia" ja que es tracta d'un "elogi a totes les expressions culturals".

D'altra banda, va detallar que a l'ordre del dia del Consell també es preveuen altres punts com l'anàlisi de les propostes recollides en el Llibre Verd sobre Patrimoni Cultural Subaquàtic espanyol. Així, es va mostrar confiada que el Consell marcarà la "full de ruta" perquè totes les autonomies defineixin el seu programa d'actuacions i protegir els "tresors arqueològics".

En concret, és la tercera ocasió que el Consell es desenvoluparà a l'illa, ja que també s'ha fet en els anys 1995 i 2004, ha estat en aquest últim quan van tenir lloc les sessions de l'1 %, que, segons ha indicat Galmés, "encara es recorden per la intensitat del debat".

El Consell de Patrimoni Històric té com finalitat facilitar la comunicació i l'intercanvi de programes d'actuació i informació relatius al Patrimoni Cultural entre les administracions de l'Estat i de les comunitats.

Entre les funcions d'aquest òrgan es troba elaborar i aprovar els Plans Nacionals d'Informació sobre el Patrimoni Històric espanyol, sobre el qual es refereix l'article 35.1 de la Llei de 1985. Alhora, s'encarrega d'elaborar i proposar campanyes d'activitats formatives i divulgatives sobre el patrimoni, i informar sobre les mesures a adoptar per assegurar la col·laboració en ordre del compliment dels compromisos internacionals.