El Govern avisa dels riscos dels tatuatges temporals realitzats amb henna negra


Actualizado 20/7/2009 18:33:34 CET

PALMA DE MALLORCA, 20 Jul. (EUROPA PRESS) -

La Direcció General de Farmàcia de la Conselleria de Salut i Consum ha avisat als ciutadans dels riscos que comporten els tatuatges temporals realitzats amb henna negra. Per aquest motiu, ha enviat comunicats a tots els ajuntaments de les Illes, ja que són els que tenen competència per al control dels establiments que utilitzen aquests tipus de productes dins de l'àmbit dels seus termes municipals.

Segons un comunicat, els últims anys, i especialment en èpoques estivals, ha proliferat entre la població la moda de decorar-se la pell a través de diferents sistemes. Un d'ells és l'aplicació de henna com tatuatge temporal. Aquesta substància colorant natural s'obté de les fulles i flors d'un arbust i, per a romandre fixa a la pell, necessita aplicar-se durant diverses hores, però no precisa d'injeccions intradèrmiques com els tatuatges tradicionals.

Així, per accelerar el procés de fixació, la seva durada i obtenir un color més brillant i atractiu, està augmentant a les platges, fires i altres esdeveniments a l'aire lliure la utilització de henna negra. Aquesta substància, a diferència de la henna natural, incorpora colorants com la pfenilendiamina o PPD, que pot provocar diferents reaccions al·lèrgiques. Per aquest motiu, està prohibit el seu ús directe a sobre de la pell.

Davant d'aquesta situació, la Direcció General de Farmàcia demana precaució als ciutadans i informa que els símptomes d'aquestes reaccions poden aparèixer diverses setmanes després de la seva aplicació. Entre aquests símptomes, destaquen la picor, l'envermelliment de la pell, taques, butllofes, fins i tot, descoloriment permanent de la pell i cicatrius a la zona decorada amb la henna negra.

A més, les persones exposades a aquesta substància colorant poden quedar sensibilitzades de manera permanent i, en cas d'una posterior exposició en qualsevol moment de la seva vida, desenvolupar un quadre de dermatitis al·lèrgica per contacte. Les lesions produïdes en aquests casos poden requerir atenció mèdica urgent i fins i tot, en els episodis més greus, hospitalització.

RECOMANACIONS

Per prevenir problemes amb la henna negra, la Direcció General de Farmàcia de la Conselleria de Salut i Consum recomana evitar els tatuatges amb henna negra i aprendre a diferenciar la henna negra de la natural.

Bàsicament, les diferències són el seu color, ja que la henna natural és una pasta de color marró i la seva marca a sobre de la pell és de color vermell, mentre que la henna negra és de color negre intens. També es diferencia pel temps necessari per a la seva aplicació, ja que la henna natural necessita estar sobre la pell diverses hores per fixar el tatuatge temporal, mentre que la negra es fixa en una hora.

Finalment, també es diferencia per la durada del tatuatge. Els dissenys de la henna natural duren entre tres o quatre dies o, com molt, una setmana, mentre que els de henna negra duren més d'una setmana.