Govern i Consell destinen 200.000 euros a adequar Raixa perquè conservi a unes 20 races bovines i porcines autòctones


Actualizado 27/1/2011 16:18:03 CET

PALMA DE MALLORCA, 27 Ene. (EUROPA PRESS) -

Govern i Consell de Mallorca han signat un conveni de col·laboració pel qual destinaran 200.000 euros a la creació d'un centre pioner a Balears per a la conservació de fins a 20 races bovines i porcines autòctones, i un laboratori per a la seva reproducció, dotant d'aquesta manera d'usos agroecològics les instal·lacions d'aquesta finca.

Així ho han acordat la presidenta de la Institució insular, Francina Armengol, i el conseller de presidència, Albert Moragues, durant la firma del conveni, l'objectiu radica a promoure la conservació d'aquestes races autòctones.

En aquest context, Armengol ha destacat la col·laboració entre les dues administracions i ha explicat com el Consell treballa per facilitar l'ús i accés de la ciutadania a aquest immoble, a la seva història i patrimoni, i donar a conèixer la candidatura de la Serra de Tramuntana a patrimoni mundial de la Unesco. Cal assenyalar que des que Raixa obrís les portes el setembre del 2009, més de 39.000 persones l'han visitat.

Per la seva banda, el conseller ha explicat que la finca podrà acollir gràcies a aquest projecte pioner a fins a 20 races autòctones que podrien ser visitades, en una tercera fase del projecte, pels escolars i centres educatius.

Va ser el 9 de desembre del 2009 quan el Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí i la el Govern van signar un conveni de col·laboració per executar programes pilot de desenvolupament sostenible, amb un pressupost total de cinc milions d'euros. Precisament, entre les accions figura el projecte pilot d'actuacions estructurals per dotar d'usos agroecològics les instal·lacions de Raixa. En concret, aquesta quantitat es destinarà al pagament d'obres d'adequació d'espais, instal·lacions i dotacions informàtiques.

A més, el conveni estableix la creació d'una comissió d'avaluació i seguiment integrada per quatre membres, dos de cada institució. Armengol ha destacat l'elevat interès històric i cultural de Raixa així com la seva gran riquesa en biodiversitat. És Bé d'Interès Cultural (BIC) declarat en 1993 i actualment està gestionada en exclusiva pel Consell de Mallorca des del passat 23 de juliol del 2010, després del conveni signat entre la Fundació Biodiversitat i l'administració supramunicipal.