El Govern diu que en la sanitat pública prioritzarà l'assistència sanitària davant el coneixement el català


Actualizado 7/11/2008 15:58:37 CET

PALMA DE MALLORCA, 7 Nov. (EUROPA PRESS) -

La portaveu del Govern, Joana Barceló, va recalcar avui que en la contractació de personal mèdic en la sanitat pública, l'Executiu "prioritzarà" l'assistència sanitària davant el coneixement del català, si bé va recordar que el Decret que regularà l'accés a una plaça en el sistema sanitari de Balears ha d'ajustar-se a la Llei de Normalització Lingüística, "aprovada per unanimitat en 1986".

Després de la reunió del Consell de Govern, Barceló va remarcar que en l'esborrany del citat Decret, que va ser presentat el passat 14 d'octubre per l'Ib-Salut a la Taula Sectorial de Sanitat, "queda clar" que els metges i infermeres "no han d'acreditar de manera prèvia el coneixement del català" a l'hora d'accedir a una plaça.

"La necessitat d'acreditar prèviament el català no existeix, sinó que es dóna un termini de dos anys perquè els metges i infermeres puguin adquirir uns nivells d'aquesta llengua que són molt bàsics", va indicar, referint-se al Nivell B, i alhora va confiar en què es puguin arribar a acords amb els sindicats que ahir es van concentrar davant el Consolat de Mar en rebuig del citat Decret.

Tot i això, va apuntar que és "fonamental" que els sindicats entenguin que cal complir la Llei de Normalització Lingüística, tot i que va insistir que l'objectiu de l'Executiu autonòmic és "prioritzar l'assistència sanitària per damunt de qualsevol altra consideració, com la justificació del català, a l'hora de contractar personal mèdic i d'assistència".

Finalment, Barceló va ressaltar que tots els Decrets que aprovi el Govern, referits a contractació pública, s'han d'ajustar a la Llei de Normalització Lingüística, després que es derogués el Decret que eximia del compliment d'aquesta normativa.

Més de 300 metges i infermeres van realitzar ahir una concentració respecte el Consolat de Mar, convocats pel Sindicat mèdic Lliure de Balears i el Sindicat d'Infermeria, a la qual també es van sumar el Sindicat d'Auxiliars d'Infermeria (SAE) i Csif, i que es va celebrar sota una pancarta en la qual es llegia 'Sí a la valoració del català com a mèrit. No a la imposició com requisit'.

Per la seva banda, el Comitè d'Usuaris de la Salut Pública es concentrarà aquesta tarda a les 19.00 hores just davant el Consolat de Mar, sota el lema 'Tenim dret a ser atesos en la nostra llengua en la salut pública' en què reivindicaran el seu dret a parlar en català a l'àmbit sanitari.