Govern espera que es declari Reserva de la Biosfera a la Serra de Tramuntana abans que acabi aquesta legislatura


Actualizado 4/12/2008 16:26:05 CET

PALMA DE MALLORCA, 4 Dic. (EUROPA PRESS) -

La Conselleria de Medi Ambient ha anunciat avui que ha iniciat la tramitació per a la declaració de la Serra de Tramuntana com Reserva de la Biosfera, i va mostrar la seva confiança que la Unesco li concedeixi aquesta figura, que combina la conservació de la naturalesa amb el desenvolupament econòmic i social de la zona, abans que finalitzi la present legislatura.

En roda de premsa, el conseller d'aquest departament, Miquel Àngel Grimalt, va indicar que l'objectiu d'aquesta proposta és crear un "distintiu de qualitat" que reconegui el bon estat de conservació de les 77.886 hectàrees -69.073 de superfície terrestre i 8.813 marines- que comprèn en un total de 20 municipis mallorquins.

Actualment hi ha 531 Reserves de la Biosfera, 38 d'elles a Espanya, corresponent una d'aquestes a l'illa de Menorca. Per aquesta raó, i basant-se en aquesta experiència prèvia que posseeix Balears, Grimalt va remarcar que aquest "reconeixement internacional" suposaria per a Mallorca una "marca de qualitat turística" que potenciaria tant el turisme ambiental com la desestacionalització del sector.

Així, la Conselleria recollirà tota la documentació necessària durant el primer trimestre de 2009 per enviar-la al ministeri de Medi Ambient, i Medi Rural i Marí i, una vegada aquí, el Comitè del MAB (Man and Biosphere) avaluarà la proposta i l'elevarà a la Unesco.

Tot i això, Grimalt va manifestar que la proposta ja té el suport del Govern espanyol i va informar que dijous de la setmana que ve han convocat als alcaldes dels 20 municipis afectats per explicar-los el projecte.

El conseller va sostenir que la qualificació de Reserva de la Biosfera no suposarà "majors restriccions" que la figura de paratge natural però sí que implica un "compromís per fer coses" que permetin una millor gestió i una activitat humana sostenible.

A més, va reiterar que la possible declaració és un element de qualitat i reconeixement per a "un dels nostres espais més emblemàtics".

Preguntat sobre els fons que es podrien rebre anualment, Grimalt va sostenir que no estan estimats però que anirien en funció de la capacitat que tingués el Govern per "plantejar projectes". Tot i això, va posar èmfasi que haurà beneficis directes pel simple fet de la declaració, "qualsevol activitat tindrà un plus de qualitat", va manifestar el conseller.

PROGRAMA MAB

La Unesco va iniciar el programa MAB en l'any 1971 i desenvolupa conceptes per fomentar l'ús sostenible i la conservació de la biodiversitat, així com la millora de les relacions entre les persones i el medi ambient. A més, promou la investigació interdisciplinària en ciències naturals i socials, així com la capacitació en la gestió dels recursos naturals.

Les funcions més destacades de les Reserves són la conservació, el desenvolupament sostenible i el suport logístic. A més, una Reserva de la Biosfera posseeix tres zones concretes: nucli, tampó i de transició.

En la primera d'aquestes es realitzarien les activitats de conservació, restauració i recuperació del patrimoni; en la següent tindria usos tradicionals -agrícoles, recreatives o de serveis entre d'altres- i, finalment, a la zona de transició es desenvoluparia les activitats socioeconòmiques sostenibles.

Algunes de les condicions d'una Reserva són ser representativa d'una regió biogeogràfica significativa; contenir paisatges, ecosistemes i espècies que necessitin ser conservades; o posseir un territori prou ampli com per fer les tres funcions assignades.

A més, ha de brindar oportunitats per estudiar i aplicar la filosofia del desenvolupament sostenible dins de la regió, així com disposar d'un sistema de zonificació adequat.