El Govern farà un consell monogràfic sobre turisme el 24 de juliol a Palma


Actualizado 2/7/2009 17:18:12 CET

El Govern balear veu en l'esmentada reunió "una oportunitat" per a una comunitat en la qual "el turisme ho és tot"

PALMA DE MALLORCA/MADRID, 2 Jul. (EUROPA PRESS) -

El Consell de Ministres farà una reunió monogràfica a Palma de Mallorca dedicada al turisme el pròxim 24 de juliol, tal com es va comprometre el president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, amb els principals representants de la indústria turística, segons van confirmar a Europa Press fonts pròximes a Moncloa.

Al conèixer la notícia, el president del Govern balear, Francesc Antich, ha expressat la seva satisfacció per la celebració a Palma d'un consell de ministres en matèria turística, després de les reiterades peticions realitzades des del sector i des del mateix Govern balear.

"La veritat és que el sector s'ho havia demanat al senyor Zapatero i nosaltres també. Ho hem aconseguit", ha afegit Antich, qui ha destacat la notícia com una oportunitat "per a una comunitat en la qual el turisme ho és tot". "Ens plena d'orgull que hagin escollit la nostra terra", ha afirmat en un comunicat.

Zapatero es va reunir a final de maig amb empresaris hotelers, associacions d'agències de viatges, representants del sector de l'hostaleria i les principals agrupacions d'aerolínies per abordar les preocupacions del sector davant de la crisi i analitzar les diferents mesures adoptades per l'executiu per reactivar el sector davant de la caiguda de la demanda.

Segons les estimacions del propi Govern l'arribada de turistes estrangers caurà un 10% aquest estiu, al que s'afegeix el descens del 17% de les reserves aèries registrat fins a maig.

El Govern ja va anunciar un pla específic per a Les Canàries, que tindrà 100 milions d'euros addicionals per reformar i millorar les seves instal·lacions turístiques gràcies a una reserva específica dins del Pla Renovi Turisme, finançat per l'Institut de Crèdit Oficial (ICO), com a part d'un programa més ampli per reactivar l'economia de les illes i intentar reduir la seva elevada taxa d'atur, la més alta del país.

Entre aquestes mesures especials s'inclou l'ampliació del pla d'ocupació de les illes, que culminava en 2010 i que està dotat amb 40 milions d'euros anuals, i la prolongació de la reducció de les taxes aeroportuàries --que entra en vigor l'1 juliol-- durant la temporada d'hivern.

MESURES FISCALS I COOPERACIÓ ENTRE MINISTERIS.

En l'esmentat consell, el Govern podria abordar algunes de les mesures reivindicades des del sector com l'ampliació del Pla Renovi o la petició reiterada de majors competències per a la Secretaria d'Estat de Turisme que la capacitin com a mediador entre els diferents ministeris per abordar els fronts oberts que afecten al sector.

Entre els quals hi ha, la problemàtica gestió de visats (Interior), les taxes aèries (Foment), l'ús de les aerovies militars (Defensa), la supressió dels xiringuitos per la Llei de Costes (Medi Ambient), l'impacte de la grip A en el sector (Sanitat) o la multiplicitat de pagaments de drets d'autor en els allotjaments hotelers (Cultura), per al que demanen la creació d'una Comissió interministerial de seguiment amb caràcter trimestral.

Pel que fa a les mesures econòmiques, el sector reclama al Govern la reducció d'un mínim de dos punts percentuals de les cotitzacions a la Seguretat Social, a més d'una demora de sis mesos del pagament de les mateixes, prorrogable per sis mesos més si la situació de l'activitat no millorés, sense que l'esmentat ajornament suposi interessos ni prestació de garanties.

En aquesta línia, les empreses turístiques exigeixen el tipus reduït de l'IVA al 7% en les activitats de transport de viatgers, allotjament i [acampamento], balnearis, restauració a totes les seves modalitats, cultura i oci.

A més, sol·liciten que l'Estat atorgui un aval a les empreses turístiques perquè puguin captar finançament. Així, exigeixen un tipus impositiu del 25% a l'impost de societats, que s'aplica actualment a les pimes, amb facturació de fins a vuit milions, sense condicions a la de xifra de facturació ni al manteniment de l 'ocupació.

Alhora, reclamen que les activitats del sector turístic tinguin cabuda a l'anunciat Fons de Finançament de 20.000 milions d'euros que acompanyarà a la Llei de Desenvolupament Sostenible, especialment per a accions que millorin la situació d'estacionalitat, captació de nous col·lectius, formació, i millora de la qualitat i de les infraestructures, entre d'altres qüestions.

PRIMERA REUNIÓ DE SABATER AMB EL SECTOR.

En la reunió que va tenir lloc a final de maig entre el sector i Zapatero, i al qual van assistir el ministre d'Indústria, Turisme i Comerç, Miguel Sebastián, el secretari d'Estat de Turisme, Joan Mesquida, i el director de l'Oficina Econòmica del president del Govern es va abordar el Pla Renovi, el programa Turisme Social Europeu, les ajudes anunciades per al sector aeri, el Programa de Turisme Social de l'Imserso i l'elaboració d'un pla conjunt per maximitzar els congressos organitzats per entitats científiques i millorar la imatge exterior d'Espanya com destí científic.

Alhora, es van tractar les mesures incloses al Pla E com la flexibilització els criteris per concedir ajornaments de les cotitzacions a aquelles empreses amb problemes de liquiditat que es comprometin al manteniment de l'ocupació.

Pel que fa al problema existent en la concessió de visats per a estades de curta durada (90 dies), qüestió que repercuteix de "manera negativa" en el turisme, Indústria va anunciar que està estudiant la possibilitat d'incrementar el personal encarregat de la gestió de visats en els consolats durant la durada de la crisi per reduir el temps de concessió.