El Govern i el Govern espanyol tanquen el traspàs de Cabrera amb un cost efectiu de 4,8 milions d'euros


Actualizado 17/6/2009 18:52:23 CET

Un dels eixos de la gestió serà el convertir al centre d'interpretació en un "referent turístic i en educació ambiental"

MADRID, 17 Jun. (EUROPA PRESS) -

El Govern espanyol i el Govern balear van acordar avui el traspàs a la comunitat del Parc Nacional de l'Arxipèlag de Cabrera amb un cost efectiu de 4,8 milions d'euros, que inclou la gestió dels recursos i del centre d'interpretació de la Colònia de Sant Jordi.

Així ho van anunciar avui a Madrid el vicepresident tercer del Govern i ministre de Política Territorial, Manuel Chaves, i el president del Govern, Francesc Antich, que van acudir a la reunió de la Comissió Mixta de Transferències entre l'Administració central i Balears. També van acudir el conseller de presidència, Albert Moragues, i el titular de Medi Ambient, Miguel Ángel Grimalt.

El traspàs, que inclou a més 26 llocs de treball, serà efectiu a partir de l'1 de juliol i ha precisat d'altres dos acords complementaris. El primer d'ells de caràcter administratiu estableix que el ministeri de Medi Ambient, i Medi Rural i Marí gestionarà les nòmines del personal que es traspassa fins al 31 de desembre del 2009.

El segon exposa un acord que preveu, en cas d'incrementar-se el cost efectiu a causa de a la resolució dels processos selectius actualment en tràmit, es pugui aprovar una ampliació de mitjans econòmics sense necessitat de convocar la Comissió Mixta, a l'establir un apoderament al president i vicepresident de l'esmentat òrgan.

FITA HISTÒRICA

En una compareixença de premsa conjunta, Antich ha expressat la seva satisfacció pel traspàs que s'ha efectuat i va agrair la tasca de col·laboració amb les comunitats autònomes que desplega el departament dirigit per Manuel Chaves.

Per la seva banda, el vicepresident del Govern va incidir que la Comissió Mixta s'ha desenvolupat amb cordialitat i que ha estat un "clar reflex" de la voluntat de l'Administració central per millorar "l'autogovern i la qualitat de vida" dels ciutadans de les comunitats autònomes.

A més, ha apuntat que amb aquesta cessió s'ha produït ja nou traspassos acordats amb la comunitat autònoma des de la passada legislatura, que han representat en termes econòmics gairebé 150 milions d'euros.

IMPULSAR EL CENTRE D'INTERPRETACIÓ

Per la seva banda, el conseller de Medi Ambient del Govern, Miguel Ángel Grimalt, va exposar als mitjans de comunicació a partir de l'1 de juliol la comunitat iniciarà en la seva gestió un procés gradual perquè es noti "la proximitat" que suposa el que la comunitat hi hagi adquirit la gestió.

Una de les línies d'actuació que s'impulsarà la Conselleria és que el centre d'interpretació es converteixi en un "gran referent" en educació dels valors ambientals de la comunitat i en atractiu turístic.

El conseller de Medi Ambient també ha explicat que altres dels eixos de la política a desplegar amb la cessió de les competències se centrarà en la millora de gestió de les boies del port, al planejar un sistema de reserves en línia per facilitar aquesta gestió, si bé no s'incrementarà el seu nombre de places.

La idea del Govern, tal com va exposar Grimalt, és no introduir "grans canvis" en la gestió i accés al parc, atès que en línies generals són correctes, però sí s'articularan mesures de proximitat als ciutadans, com el recollir el port de Cabrera dins la xarxa d'instal·lacions la comunitat autònoma i impulsar certes obres de millora en aquesta instal·lació.