El Govern organitza una trentena d'actes i activitats per celebrar el Dia Internacional del Llibre


Actualizado 20/4/2009 17:21:29 CET

Llucmajor celebrarà el Dia del Llibre amb la inauguració de la seva nova biblioteca municipal, situada en el Claustre Sant Bonaventura

PALMA DE MALLORCA, 20 Abr. (EUROPA PRESS) -

El Govern ha organitzat una trentena d'actes i activitats entre avui i el 26 d'abril, com conferències, tallers, lectures dramatitzades, contacontes, música, cinema, art, itineraris literaris i presentacions de novetats editorials, amb motiu de la celebració del Dia Internacional del Llibre dijous que ve.

En una roda de premsa, el director general de Cultura, Pere Joan Martorell, ha destacat que l'activitat més important es portarà a terme dijous, quan l'executiu col·locarà un estand informatiu en la Plaça Major, en què la ciutadania podrà conèixer les diferents iniciatives posades en marxa en el marc del Pla de Foment de la Lectura, que té un pressupost d'un milió d'euros.

A més, es distribuiran de manera gratuïta exemplars de col·leccions com 'Paraula de poeta' i Paraula 'de Narrador' i opuscles de la campanya 'Tasta'm', portada a terme des de novembre del 2008 en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya, i que consisteix a repartir petits llibres de butxaca a les estacions de tren per promoure un major coneixement dels escriptors de les illes i incentivar la lectura completa de l'obra dels autors que escriuen en català.

De manera paral·lela, va avançar que la Biblioteca Pública Can Salas farà una jornada de portes obertes per donar a conèixer mitjançant visites guiades de grups reduïts de 10 persones les seves instal·lacions, així com els serveis i les activitats que ofereixen als ciutadans.

Així, ha apuntat que per commemorar el Dia de San Jordi, la Biblioteca té previst celebrar un taller infantil sobre enquadernacions de llibres, mentre que durant aquesta setmana el públic que s'acosti fins al centre també tindrà l'oportunitat de gaudir d'altres iniciatives, com el club de lectura, cinema, contacontes i representacions teatrals en petit format.

Així, ha subratllat que la Conselleria d'Educació i Cultura pretén afavorir un major acostament de les famílies a aquest equipament cultural, amb la finalitat de potenciar el seu dinamització i convertir la biblioteca en un "espai de referència i centre de socialització i de cultura per excel·lència".

D'acord amb aquest objectiu, Martorell ha informat que la Biblioteca Pública de Maó també farà la jornada amb un estand de llibres a s'Arravaleta, mentre que a la tarda acollirà la presentació del llibre 'El monument funerari de Son Olivaret', a càrrec de Lluís Plantalamor i Silvia Villalonga i la lectura dramatitzada de l'obra 'El llicenciat Farruella', a càrrec de la companyia La Clota. Per part seva, el Museu Arqueològic d'Eivissa i Formentera traurà al passeig de Vara de rei una exposició de les publicacions editades pel centre.

Per concloure la jornada, el Casal Solleric de Palma acollirà la inauguració de l'exposició de Joan Costa, 'Ondulacions del Mediterrània', promoguda des del departament d'arts plàstiques de la Direcció general de Cultura.

ITINERARI ENTORN A BALTASAR PORCELL

D'altra banda, Martorell ha avançat que s'impartiran quatre conferències organitzades al voltant a la figura i l'obra de l'Escriptor de l'Any, Baltasar Porcel, donant així continuïtat a aquesta iniciativa que s'emmarca en el Pla de Foment de la Lectura i que té l'objectiu de donar difusió i propiciar un major coneixement entre els ciutadans de les illes de l'autor mallorquí i de la seva important producció literària.

En aquest sentit, va detallar que el programa incorpora també una altra proposta per aprofundir en el coneixement de l'escriptor mallorquí, de manera que dissabte, 25 d'abril, tindrà lloc l'itinerari literari 'Baltasar Porcel i Andratx', un recorregut dirigit que permetrà als assistents acostar-se a l'autor a partir de la visió d'alguns dels llocs que han marcat la seva experiència vital i la seva trajectòria. Martorell ha assenyalat que aquells que estiguin interessats a fer aquest itinerari s'han d'inscriure prèviament en el web escriptordelany@gmail.com o reservar plaça al telèfon 971 718 786.

Altres accions previstes, segons ha assenyalat, són la presentació demà dels nous exemplars de les col·leccions 'Paraula de Poeta' i Paraula 'de Narrador' en la Biblioteca Pública de Maó, en presència dels escriptors Joan Pons i Josep Maria Quintana Petrus; el catàleg de l'exposició 'En temps del rei en Jaume' (Museu de Mallorca); i els llibres 'Amulets púnics d'os' (Museu Monogràfic del Puig donis Molins, Eivissa); i El 'cos deshabitat', premi El lector de l'Odissea 2008 (Biblioteca Pública de Maó).

l'executiu també ha preparat activitats per als més petits, com els tallers, els contacontes, l'obra de teatre 'El petit príncep' i la lliura dels Premis Drac. Alhora, s'organitzaran visites guiades al Museu Arqueològic de Dalt Vila, l'itinerari literari 'La ciutat dels espies indefensos', a càrrec de Rosa Planas, i les lectures dramatitzades de l'obra 'El llicenciat Farruella' de Vicenç Albertí.

En total, Martorell ha subratllat que durant aquesta setmana, el Govern farà el Dia del Llibre amb 10 espais, concretament, a Mallorca la Biblioteca Pública Can Salas, el Museu de Mallorca, el Casal Solleric, la Biblioteca de Can Torró d'Alcúdia, la Biblioteca Salvador Galmés de Sant Llorenç des Cardassar i Andratx.

Per la seva banda, a Eivissa s'organitzaran activitats al Museu Monogràfic del Puig des Molins i el Museu Arqueològic de Dalt Vila, mentre que a Menorca, els actes es portaran a terme en la Biblioteca Pública de Maó, el Museu de Menorca i l'Ajuntament des Castell.

NOVA BIBLIOTECA A LLUCMAJOR

Per la seva banda, Llucmajor farà la festa del llibre amb la inauguració dijous, a les 19.30 hores, de la nova biblioteca municipal, creada amb fons bibliogràfics aportats per La Caixa i que estarà ubicada al restaurat Claustre de Sant Bonaventura. Des de 1999, la biblioteca estava situada en una part de l'edifici de l'esmentada entitat financera, a la Plaça d'Espanya, número 46.

Seguidament, a les 20.30 hores, el farmacèutic de Llucmajor Monserrate Pons Boscana presentarà al Claustre la seva nova obra 'Les Figueres a les Illes Balears. Camp d'experimentació de Son Mut Nou (Llucmajor)", que inclou 371 espècies de figuera de les quals 165 són mallorquines. D'altra banda, dissabte a les 11.00 hores, la biblioteca serà escenari d'un contacontes, a càrrec de Victòria Sitges.