El Govern es presentarà com a acusació particular i com afectat en el cas de la residència Crist Rei, d'Inca


Actualizado 20/4/2009 15:51:35 CET

Demà a la tarda, a les 17.00 hores, es farà una reunió multilateral a les instal·lacions del centre geriàtric

PALMA DE MALLORCA, 20 Abr. (EUROPA PRESS) - -

El Govern balear va confirmar avui que es presentarà com a acusació particular i com afectat en la causa oberta contra la directora i la cap d'infermeres de la residència de majors Crist Rei d'Inca (Mallorca), Juana R.O. i Jacquelin Yolanda P.I., respectivament, que foren detingudes dijous passat per supòsits maltractaments als pacients.

Així ho va manifestar avui en roda de premsa la consellera de Benestar Social, Promoció i Immigració, Fina Santiago, qui ha explicat que l'administració autònoma es presentarà en el judici com "víctima" a causa de què s'han derivat a persones a l'esmentat centre geriàtric, a través de la Llei de Dependència, que fa que "ens hi presentem afectats per aquesta situació", ha explicat.

D'altra banda, Santiago ha indicat que demà dimarts es farà una reunió del Consell Assessor de la residència Crist Rei, en què hi estaran presents tots els familiars dels pacients de la residència Crist Rei, responsables de l'empresa que gestiona la residència Aser, representants del Consell de Mallorca i de l'Ajuntament de la població, a més del director d'Atenció a la Dependència, Joan Manuel Rosa González.

La reunió, a la qual també hi acudirà la consellera de Benestar Social, tindrà com finalitat "normalitzar la situació el màxim possible i oferir un altre cop a tots els familiars de residents la possibilitat de canviar a les persones dependents a una altra residència de la comunitat que ells elegeixin", ha indicat Santiago.

La reunió, organitzada per l'empresa i els familiars del geriàtric, es farà a partir de les 17.00 hores a les dependències del centre geriàtric d'Inca.

GARANTIR QUE ES COMPLEIX AMB LA LLEI

Sobre aquesta qüestió, segons ha recordat Santiago, el Govern disposa d'un total de 60 places concertades en Crist Rei, segons un conveni subscrit en el seu moment amb l'empresa privada Aser, motiu pel qual "no podem entrar en la selecció de cap membre de la plantilla", ha remarcat.

D'aquesta manera, la funció de l'Executiu balear "es limita a garantir que el contracte que tenen subscrit amb l'esmentada empresa es compleixi, per al que es porta a terme un seguiment a través de visites presencials, entrevistes, etc., que permeten corroborar que el contracte s'estava compliment", ha remarcat.

En aquest sentit, la consellera va confirmar que també han pogut comprovar que l'empresa compleix amb la legislació vigent en matèria de dotació de personal, pel que ha indicat que la funció del Govern es limita únicament a "assessorar i supervisar" els torns de la plantilla que treballa al centre dins dins les ràtios establerts.

Finalment, Santiago va descartar que l'Executiu autonòmic pugui adquirir l'edifici que alberga el centre per a majors, -tal com s'ha reclamat des d'alguns fòrums-, atès que aquest pertany a l'empresa que té l'explotació de la residència per 35 anys, ha apuntat.

El centre, que ha estat inaugurat amb polèmica a l'estar mancat dels permisos administratius, havia rebut en els últims mesos nombroses queixes per part de familiars dels pacients que eren assistits en el mateix, a causa d'un possible "abús" a l'ús de tranquil·litzants -que eren obtinguts presumptament de manera fraudulenta-, especialment durant les nits, segons Santiago.