El Govern rebutja la proposta del PP per endurir la Llei del Menor


Actualizado 20/7/2009 18:28:19 CET

Santiago advoca, en canvi, per endurir les penes imposades a càrrecs públics corruptes que s'hagin enriquit de manera irregular

PALMA DE MALLORCA, 20 Jul. (EUROPA PRESS) -

La Conselleria d'Afers Socials, Promoció i Immigració i l'Oficina de Defensa del Menor van expressar avui el seu rebuig a la proposta llançada pel PP per reformar la Llei del Menor, i que aquest partit presentarà al Congrés dels Diputats, per demanar el seu enduriment, després del succés de Baena (Còrdova), on diversos menors van violar a una nena de tretze anys.

Així ho van anunciar avui en roda de premsa la consellera d'Assumptes Socials, Promoció i Immigració, Fina Santiago, i el director de l'Oficina de Defensa dels Drets del Menor, Antoni Bennàssar. Sobre aquesta qüestió, Santiago ha explicat que endurir la llei no és la solució al problema dels abusos de menors sobre altres menors, i ha remarcat que "cal confiar en la reeducació, ja que si no és així, serem una societat amb molt pocs recursos pedagògics i socials"

Santiago ha afirmat que no se sap si actualment hi ha més casos d'abusos que abans, "el que sí sabem és que ara es denuncien més perquè la societat està més sensibilitzada i la víctima menor sap que ella no ha fet res dolent, i que pot denunciar-lo sense por".

La consellera ha apuntat que "és incorrecte concloure que després d'una major detecció hi ha d'haver una modificació de la llei en el sentit més estricte". En aquest context, Santiago ha assenyalat que, en tot cas, la llei deuria endurir-se per als càrrecs públics que s'han enriquit de manera irregular.

El director de l'Oficina del menor per part seva ha declarat que "no es poden fer electoralismes amb temes tan seriosos com els referents a menors", i va puntualitzar que "el futur d'una societat passa pel futur de la joventut i qualsevol modificació ha d'obtenir summa cura". Així, Bennàssar ha subratllat que "no es pot afirmar a la lleugera que cal reduir o ampliar l'edat penal o que cal endurir les penes, ja que no hauríem de tornar a la 'Llei del reformatori'".

Bennàssar ha assegurat que "canviant les lleis no se solucionarà aquesta situació, ja que està comprovat que una pena més dura no dissuadeix de delinquir", i que, ha afegit, "cada vegada que un menor comet un delicte és un fracàs del conjunt de la societat". En la mateixa línia, Santiago ha afegit que "la criminologia no baixa amb penes més dures sinó gràcies a la cohesió social, en un context social on es redueixin les desigualtats".

EL 90% HAN ESTAT ABUSATS EN LA SEVA INFÀNCIA

Santiago ha explicat a més que entre el 85 i el 90% dels menors que abusen han patit abusos en la seva infància per altres adults, de manera que, ha destacat, "la societat hauria de treballar en la prevenció i detecció d'abusos d'adults a menors i no en lleis que castiguin més al menor".

Per finalitzar, el director de l'Oficina del Menor va reflexionar sobre el model de dona i de sexualitat que es dóna en els mitjans de comunicació, en les sèries televisives o en el cinema i ha remarcat: "podem llançar un discurs per sensibilitzar a la societat i proposar un enduriment de les penes, però després (en els mitjans) es llancen models de dona objecte i això té una incidència clara a l'augment d'agressions sexuals", ha postil·lat.