El Govern respon a Bagur i Torres que promoure la imposició de sancions a Israel pot ser "contraproduent"


Actualizado 30/7/2010 22:04:24 CET

MADRID, 30 Jul. (EUROPA PRESS) -

El Govern espanyol ha traslladat als senadors per les Balears del Grup Mixt Arturo Babur i Pedro Torres que el Govern ja es va mostrar al seu moment "partidari" d'investigar els fets sobre la intervenció de l'exèrcit israelià a l'anomenada 'flotilla de la llibertat' el passat 31 de maig, que va causar la mort de nou persones.

Tot i això, l'executiu també considera que la possibilitat de promoure la imposició de sancions o la declaració d'embargament militar a Israel poden resultar "contraproduents per aconseguir l'objectiu de l'aixecament del bloqueig" sobre la zona de Gaza.

Així ho exposa el Govern en resposta a la pregunta parlamentària formulada pels dos senadors, els qui van sol·licitar sobre la posició del Govern en relació amb l'incident de la 'flotilla de la llibertat' i sobre la possibilitat de, després d'aquests fets, Espanya pogués emprendre sancions de tipus econòmic, polític, comercial, cultural o de qualsevol altra índole contra l'Estat d'Israel.

En la seva resposta, el Govern es mostra "partidari de mantenir obertes les vies de comunicació amb totes les parts, i a través de la seva capacitat d'interlocució amb tots els països de la zona, treballa per aconseguir l'aixecament del bloqueig sobre Gaza", com revela la iniciativa que ha pres Espanya en el marc de la UE pel que fa a la realització de gestions que aconsegueixin el seu aixecament.

D'altra banda, s'exposa que el ministre d'Afers Estrangers i de Cooperació, Miguel Ángel Moratinos, ha pres la iniciativa en el si de la UE perquè s'adoptin mesures concretes, en coordinació amb l'Alta Representant de la UE, per aconseguir que s'aixequi el referit bloqueig.

El passat dia 10 de juny va aparèixer a la premsa internacional i espanyola un article signat pels ministres d'Afers Estrangers de França, Itàlia i Espanya en què es recollien els elements fonamentals de l'estratègia europea per aconseguir l'aixecament del bloqueig, i que han estat inclosos en les conclusions del Consell d'Afers Estrangers del 14 de juny.

En aquest context s'ha produït un anunci del Govern d'Israel per rebaixar el bloqueig impost a Gaza.

Respecte a la investigació dels fets ocorreguts el 31 de maig, el Govern assenyala que ja va emetre aquest mateix dia un comunicat en el qual demanava a Israel una investigació dels fets i la depuració de responsabilitats, una posició recolzada per la UE i les Nacions Unides.

"Espanya no deixarà de donar seguiment a aquesta qüestió que permeti aclarir els esdeveniments i circumstàncies que van envoltar els fets del 31 de maig", remarca l'executiu.