El Govern revela contactes bilaterals amb Balears per reformar el finançament autonòmic


Actualizado 4/12/2008 19:38:26 CET

MADRID, 4 Dic. (EUROPA PRESS) -

El Govern espanyol va revelar avui que de de cara a reformar el sistema de finançament autonòmic ha mantingut diversos contactes bilaterals amb les comunitats autònomes, entre elles Balears, i va precisar que actualment existeixen diversos mecanismes correctors per a diversos aspectes relacionats amb la insularitat.

Així ho destaca l'executiu en una resposta parlamentària, a la qual va tenir accés Europa Press, a la pregunta formulada pels quatre diputats del PP per les Balears --María Salom, Juan Carlos Grau, Enrique Fajarnés i Maria Antonia Mercant-- els qui sol·licitaven a l'executiu informació sobre les seves previsions de de cara a canviar l'actual sistema i aprovar una Llei que reguli el Règim Especial Balear (REB).

En la seva resposta, el Ministeri d'Economia i Hisenda precisa que un dels contactes amb Balears s'ha produït el mes de juny passat durant la reunió de la Comissió Mixta d'Economia i Hisenda.

Sobre el REB, l'executiu destaca que actualment es troba vigent la Llei 30/1998 del Règim Especial Balear (REB) que preveu mecanismes de diferent ordre per compensar els efectes de la insularitat, com són les mesures relatives al cost del transport aeri i marítim o el transport ferroviari.

També preveu entre elles les iniciatives a pal·liar les "desavantatges" vinculades a la insularitat, com és els costos de combustible destinats a la producció d'energia elèctrica i una sèrie de mesures correctores a la plurinsularitat en els serveis sanitaris i educatius.

A part i en el concernent al sistema de finançament autonòmic, el Govern recorda que des de 2001 s'ha reconegut el fet insular en les variables de repartiment del Fons General del Bloc de Competències Comunes i el de Gestió dels Serveis d'Assistència Sanitària de la Seguretat Social, pel que es regulen mesures fiscals i administratives de les autonomies de règim comú.

Finalment, es destaca l'acord tancat en la II Conferència de Presidents Autonòmics pel que es disposava una aportació addicional per millorar el finançament sanitari a Balears que ha suposat una inversió de 26,3 milions d'euros en els tres últims pressupostos generals.