Dues persones romanen a l'UCI a Balears, on la taxa d'incidència és de 51,24 casos per 100.000 habitants


Actualizado 21/8/2009 17:05:01 CET

Suposa un increment del 42% en una setmana i només faltarien 8,76 casos més perquè s'activés el Nivell 1 del Pla de Contingència contra la Grip A

PALMA DE MALLORCA, 21 Ago. (EUROPA PRESS) -

Dues persones romanen a Balears hospitalitzades a la Unitat de Cures Intensives (UCI), després de sengles casos greus de Grip A/H1N1, taxa d'incidència que a les illes és de 51,24 casos per cada 100.000 habitants en el període comprès entre el 9 i el 15 d'agost, fet que suposa un increment del 42% (15,31 casos més), en relació amb la setmana passada (entre el 2 i el 8).

Així ho revela el Servei d'Epidemiologia de la Direcció General de Salut Pública i Participació de la Conselleria de Salut i Consum, que processa les dades de la xarxa sentinella integrada per 33 centres de salut: 27 a Mallorca (12 a Palma i 15 en la Part Forana), tres a Menorca i tres a Eivissa.

D'aquesta manera, en cas de mantenir-se aquest índex, només faltarien 8,76 casos més a la setmana perquè la Conselleria de Salut activés a Balears el Nivell 1 d'incidència de la Grip A, en el marc del seu Pla de Contigència contra aquesta malaltia, i que correspon amb una taxa setmanal de grip d'entre 60 i 350 casos per cada 100.000 habitants).

Això suposaria una reserva de 80 llits als hospitals públics i 50 en els centres privats o concertats, mentre que el 25% dels professionals d'Atenció Primària es dedicarien específicament a atendre a les persones que hagin contret aquesta malaltia, mentre que es prioritzaria l'atenció domiciliària.

En un comunicat, la Conselleria dirigida per Vicenç Thomàs ha indicat que del total acumulat dels casos analitzats i confirmats durant tota la temporada gripal 2008-2009, el 15,95% ha resultat positiu al nou virus de la grip A/H1N1 i va detallar que la informació epidemiològica apunta a un nivell de difusió amb "activitat esporàdica, així com un nivell d'intensitat baix i una evolució estable".

Així, ha assenyalat que des que es va detectar la presència d'aquest nou virus A/H1N1, a l'arxipèlag balear s'han confirmat 180 casos positius per laboratori de persones que han patit la nova grip, dels quals dos d'ells es troben a data d'avui en l'UCI.

RECOMANACIONS DAVANT DE LA GRIP A

D'altra banda, la Conselleria va recomanar que davant de qualsevol problema relacionat amb la grip A, els ciutadans han de telefonar en primer lloc al telèfon 900 300 061, ja que, segons ha recordat, és "imprescindible fer un ús responsable dels serveis sanitaris, tant dels centres de salut com dels hospitals, per evitar saturacions innecessàries i facilitar la seva eficàcia amb aquelles persones que realment els necessitin".

Alhora, ha destacat la "importància" de mantenir unes línies bàsiques de prevenció, entre les quals va citar tapar-se la boca al tossir o esternudar, utilitzar mocadors de paper i tirar-los a les escombraries i rentar-se freqüentment les mans.

Finalment, va recalcar que "no cal oblidar" que el 90% dels casos de nova grip A/H1N1 és lleu i que els afectats "es recuperen amb un tractament simptomàtic en els seus propis domicilis".