La Guàrdia Civil interroga l'últim dels gairebé 80 controladors que han declarat i remetrà el seu informe a la Fiscalia


Actualizado 27/1/2011 16:19:52 CET

PALMA DE MALLORCA, 27 Ene. (EUROPA PRESS) -

La policia Judicial de la Guàrdia Civil ha interrogat aquest dijous l'últim dels al voltant de 80 controladors que a Balears han acudit a declarar des del passat 10 de gener a dependències de l'Institut Armat amb motiu de la vaga encoberta dels passats 3 i 4 de desembre, que va provocar el tancament de l'espai aeri espanyol.

Es dóna la circumstàncies que la majoria d'ells ho han fet en qualitat de testimonis, de manera que no han pogut acollir-se al seu dret a no declarar com han fet tots els qui han comparegut com a imputats, tal com han informat fonts de la Guàrdia Civil a Europa Press.

Una vegada finalitzades les deposicions, serà previsiblement la setmana que ve quan la Guàrdia Civil, que ha portat a terme els interrogatoris a instàncies de la Fiscalia de les Balears, remeti al Ministeri Públic un informe que reuneixi les dades recollits de les declaracions per després analitzar la gravetat dels fets imputats i continuar o no amb les diligències.

En aquest sentit i d'acord amb allò disposat a l'article 773-2 de la Llei d'Enjudiciament Criminal, si una vegada practicades les diligències acordades s'incoa un procediment judicial, la Fiscalia remetrà les actuacions al jutjat i cessarà en les seves diligències.

Cap recordar que el Ministeri Fiscal va incoar diligències d'investigació penal dirigides a descobrir si les baixes massives registrades en els aeroports de Palma, Maó i Eivissa fossin constitutives d'un delicte de sedició, previst i penat a l'article 20 de la Llei Penal i Processal de Navegació Aèria de 1964.

Així les coses, si es demostra la comissió d'un delicte de sedició, aquest podria comportar, en la seva modalitat més greu, penes de fins a sis anys de presó, tal com han recordat les mateixes fonts.

Per la seva banda, fonts de la Unió Sindical de Controladors Aeris (USCA) critiquen que alguns dels controladors que han comparegut davant de la policia Judicial s'han vist obligats a declarar al veure's modificada la seva condició d'imputats a testimonis, pel que han hagut de narrar els fets.

Des d'USCA lamenten així aquest "canvi poc seriós" que ha afectat a uns dos o tres controladors al dia dels cinc que normalment han acudit a declarar. En aquest sentit, han manifestat "el que va passar", això és, "alguns dels episodis d'ansietat que van tenir lloc en la torre de control de Palma", segons recalquen des de l'entitat sindical.