Incendi- Les flames calcinen ja 400 hectàrees de zona natural a Eivissa que podrien augmentar a causa del vent variable


Actualizado 24/8/2010 14:47:36 CET

El Govern desconeix quan se'n va a poder controlar l'incendi, que amenaça ara la Cala Xarraca

PALMA DE MALLORCA, 24 Ago. (EUROPA PRESS) -

L'incendi en la cala de Benirràs, originat aquest diumenge, ha calcinat ja 400 hectàrees de zona natural en aquesta zona del municipi eivissenc de Sant Joan de Labritja, que podrien augmentar a les pròximes hores, donada la dificultat que estan tenint els mitjans aeris i els tècnics terrestres per controlar les flames, a causa del vent variable.

Així ho han informat a Europa Press fonts de la Conselleria de Medi Ambient i Mobilitat, que han assenyalat que, ara mateix, no se sap quan se'n va a poder controlar l'incendi, que amenaça ara la Cala Xarraca, a causa que les flames s'estan desplaçant cap al nord.

D'aquesta manera, els 300 efectius terrestres, dels quals 103 pertanyents a la Unitat Militar d'Emergències (UME) no han pogut controlar les flames, malgrat haver estat tota la nit treballant en les tasques d'extinció, després que els 12 mitjans aeris, entre avionetes i helicòpters, deixessin de sobrevolar la zona la passada nit, quan van perdre tota visibilitat.

Així, a primera hora del matí, quan van sortir els primers rajos del sol, es van reincorporar els tres canadairs, els cinc helicòpters (tres de l'Ibanat, un d'Emergències i un de la Unitat d'Emergències de l'Exèrcit), tres avions de l'Ibanat de càrrega en terra i un d'observació, mentre que s'està en espera de l'arribada de dos canadairs més procedents de la península.

Les esmentades fonts han reconegut les "dificultats" que estan tenint els bombers per poder controlar l'incendi, a causa que les circumstàncies climatològiques "no ajuden", tenint en compte les altes temperatures que assolen Eivissa i el vent variable, que es preveu que torni a canviar de rumb a les 12.00 hores.

A això cal sumar la calor acumulat als últims dies i el fet que el bosc afectat per les flames és molt jove, i alhora els pins estan molt junts, el que dificulta la tasca dels equips d'extinció.

Actualment, han remarcat que les brigades antiincendis estan atacant tots els fronts per evitar que s'estenguin les flames, si bé han insistit que, de moment, no es pot donar cap previsió respecte a quan se'n va a poder controlar l'incendi. D'altra banda, han destacat el fet que no s'hi hagi produït cap ferit en les últimes hores, més enllà d'un bomber que aquest dilluns s'ha fet un cop de calor.

La principal hipòtesi d'aquest incendi és que es va originar després de l'explosió accidental d'un dels cotxes aparcats prop de la cala de Benirràs, que va començar a caure per un torrent, incendiant a 23 vehicles més, els pneumàtics dels quals també van explosionar, com a conseqüència de la calor causat per les flames.

L'incendi va impedir a les 1.500 persones que eren celebrant la 'festa dels tambors' en la cala i banyant-se en el mar desallotjar la cala a peu, pel que van haver de ser rescatats per barques a l'aigua. El conseller de Medi Ambient i Mobilitat, Gabriel Vicens, ja ha advertit aquest dilluns que l'incendi no s'extingirà fins a dins d'"un o dos dies".