Un pilot automàtic naval, un projecte de psicologia i una botiga de licors, projectes premiats per Reset


Actualizado 17/6/2009 14:33:37 CET

PALMA DE MALLORCA, 17 Jun. (EUROPA PRESS) -

El I Concurs d'Emprenedors Universitaris 'Reset' ha distingit tres projectes impulsats per investigadors balears, un pilot automàtic naval que permet eludir col·lisions en el mar, un projecte de psicologia aplicada basat en l'ús de les noves tecnologies i una botiga de licors combinada amb activitat cultural, que han resultat elegits entre el total de 17 iniciatives presentades.

Precisament, avui han estat donats a conèixer els primers resultats del programa 'Espai de l'Emprenedor i Suport a la Nova Empresa Tecnològica (Reset)', en un acte que va tenir lloc a la seu central de 'Sa Nostra' en Son Fuster (Palma), i al qual van assistir representants de les tres institucions que ho impulsen, el director general d'R+D+I del Govern, Pere Oliver; la rectora de la UIB, Montserrat Casas, i el president de la caixa d'estalvis, Fernando Alzamora.

A l'esdeveniment, organitzat per la Fundació Universitat-Empresa de les Illes Balears, van assistir representants de tots els projectes presentats, entre els quals també es trobaven altres iniciatives destinades a la medicina, la comercialització de productes en línia, el turisme, la cultura, l'assistència a menors, la publicitat i el màrqueting, la formació i l'economia, que no han resultat guardonades com a millors idees de negoci, o bé, com projectes innovadors.

Concretament, van rebre premis els projectes 'tSalut', destinat a aplicar les noves tecnologies al camp de la psicologia, per a avaluació i tractament, amb un enfocament cap a tres àmbits ben diferenciats: els trastorns fóbicos, trastorn de deficiència d'atenció (TDA), hiperactivitat i dolor crònic. Destacant entre els primers la por de volar, que va en augment, fet que suposa un "problema greu", ha apuntat el responsable, Jordi Llabrés, al viure en una societat insular.

Per la seva banda, la companyia Marexmar va desenvolupar un sistema de pilot automàtic 'd'evasió' per a embarcacions, també anomenat 'Sistema PAE', que presa el govern del vaixell en situacions de risc de col·lisió i ho torna després de fer una maniobra que eviti el xoc. El seu impulsor, José Antonio Ferran, ha assenyalat que porta treballant en ell des d'abans de comencessin l'actual crisi i, tot i les dificultats actuals per aconseguir finançament, es va mostrar disposat a seguir endavant.

Finalment, Francesc Vidal va presentar el tercer projecte que ha resultat premiat, un establiment dedicat a la promoció i venda de productes de Mallorca, en què, a més, es realitzin concerts, tastos de vins, concursos enològics i presentacions de llibres, entre d'altres tipus d'esdeveniments culturals. En el que ha considerat una prolongació i actualització del negoci familiar, la licorera Herbes Vidal (Llucmajor), amb més de 70 anys d'existència.

Cal assenyalar que el programa Reset ofereix, a més, serveis com formació per a la creació d'empreses innovadores, assessorament durant el procés de constitució de les firmes, així com formació i sensibilització, a través del seu portal d'internet, i fent actes com jornades informatives i altres accions, com el concurs que es va resoldre avui, o jocs virtuals, entre d'altres.