La inversió en la construcció a Balears cau un 45 % en els cinc primers mesos d'any


Actualizado 8/8/2008 16:27:05 CET

Els constructors vaticinen que el 2008 es tancarà amb creixements negatius superiors al 15 per cent

PALMA DE MALLORCA, 7 d'agost (EUROPA PRESS)-

La inversió bruta en el sector de la construcció a Balears va baixar un 45 % en els cinc primers mesos del 2008 respecte el mateix període de l'any passat, una caiguda que afecta tant a l'edificació privada com l'obra pública.

Així, entre entre i gener i maig del 2008 la inversió en obra privada -en la construcció d'habitatges i obres d'una altra índole- i en obres menors va generar una inversió bruta de 590 milions d'euros, un 44 % menys que en l'any passat (1.059 milions d'euros).

La caiguda ha estat semblant en l'edificació i en l'obra civil pública -carreteres, carrers, etc.-. Segons el Butlletí Oficial de l'Estat s'ha licitat obra per valor de 196 milions d'euros, un 47 % menys que en l'any passat (374 milions d'euros).

Són dades facilitades a Europa Press per l'Associació de Constructors de Balears, que confirmen segons el seu director, Manuel Gómez, la "greu situació" que travessa el sector, i en aquest sentit, va indicar que si l'activitat contínua igual i no s'aconsegueix donar un impuls al sector, l'any es tancarà amb creixements negatius superiors al 15 %.

En aquest escenari, tot sembla indicar que l'obra civil desplaçarà a l'obra residencial, convertint-se en el verdader motor del creixement en els pròxims mesos, pel que va reclamar la "urgent" actuació de l'administració perquè es licitin les actuacions pendents.

TRUCADA ALS AJUNTAMENTS

Així, Gómez va fer una crida als Ajuntaments de menys de 6.000 habitants perquè agilitin els tràmits burocràtics necessaris per concedir llicències.

I és que, a dia d'avui, "difícilment t'atorguen una llicència d'obra en menys de vuit mesos, quan per Llei haurien de donar-la en tres mesos", va recordar. "És un retard que encara alenteix més l'activitat", va lamentar sobre aquesta qüestió.

"És una pena que havent un propietari que vol construir pisos, el projecte hagi d'estar retingut durant tant de temps per tràmits burocràtics, quan es tracta d'una inversió que generaria ocupació i riquesa", va argumentar.

Aquest sector va generar el 2007 una inversió bruta total de 2.863 milions d'euros, un 5,3 % menys que l'any passat (3.016 milions d'euros).