El jutge dóna el primer pas perquè Matas s'assegui a la banqueta per la peça sobre la contractació d'Alemany


Actualizado 16/03/2011 16:32:22 CET

Es tracta de la primera peça que finalitza la seva instrucció dins del cas Palma Arena

PALMA DE MALLORCA, 16 Mar. (EUROPA PRESS) -

El titular del Jutjat d'Instrucció número 3, José Castro, ha donat el primer pas perquè l'ex president del Govern balear, Jaume Matas, s'assegui a la banqueta dels acusats, al decretar el final de la instrucció de la peça del cas Palma Arena relacionada amb la contractació del seu ex assessor extern Antonio Alemany i donar pas, d'aquesta manera, a la fase que la Fiscalia i l'acusació particular podran formular escrit d'acusació, pas previ a l'obertura de judici oral.

Així ho ha resolt el magistrat mitjançant el auto de transformació de diligèncias prèvies a procediment abreujat que ha dictat aquest dimecres, amb el qual decreta que continuï el procés penal no només contra Matas i Alemany sinó també contra l'exdirector general de Comunicació del Govern del PP, Joan Martorell, el director de l'empresa de publicitat Nimbus, Miquel Romero, i les ex caps de gabinet de Matas, Maria Umbert i Dulce Linares, segons han informat fonts jurídiques a Europa Press.

Mentrestant, el jutge ha sobresegut aquesta peça, la nombre 2 del cas, en relació amb dos nebots d'Alemany, els germans Miguel Mateo i Lucía Oliver. En concret, Castro postula que els imputats contra els qui podran qualificar les acusacions van poder incórrer, entre d'altres, en els delictes de malversació de cabals públics, prevaricació i falsedat documental.

Aquesta és la primera de les 25 peces en les quals es divideix el cas Palma Arena que finalitza la seva instrucció i per la qual l'expresident del Govern podria ser jutjat. La causa investiga el presumpte desviament de més de cinquanta milions d'euros públics durant la construcció del velòdrom palmesà i la seva possible connexió amb el suposat enriquiment il·lícit de Matas i un finançament irregular del PP.

En concret, les investigacions d'aquesta peça giren al voltant a la contractació d'Alemany per part de Matas a través de l'empresa de publicitat Nimbus de manera suposadament manipulada. I és que, d'acord a les indagacions, el Govern va tramitar per via d'urgència a principis del passat mandat un concurs públic per a un projecte d'assessorament, i l'única empresa que es va presentar al concursva ser Nimbus, que es troba sota investigació judicial per presumptament mediar en un finançament irregular del PP.

D'acord amb les indagacions efectuades sobre aquesta qüestió, cada mes Nimbus va cobrar 4.000 euros per aquests presumptes tasques d'assessorament i comunicació, quantitat que al seu torn coincideix amb la percebia Alemany de l'agència publicitària a través de la seva empresa, de manera que es sospita ha estat contractat directament pel Govern servint-se de la mediació de Nimbus per simular la contractació.

De manera paral·lela, la peça indaga la subvenció que el grup de delinqüència econòmica de la Policia Nacional va xifrar en 270.000 euros -malgrat que al principi el jutge parlava de 449.734 euros- i que va percebre el 2006 l'Agència Balear de Notícies -pertanyent a Alemany- per part del Govern, malgrat que en nom de la mateixa es va presentar el seu nebot, Miguel Oliver.

El veterà periodista ha afirmat, en una de les seves declaracions davant del magistrat, que sense aquesta aportació pública el projecte per a la gestió de ABN hagués estat inviable, i ha manifestat que els diners es va destinar a la contractació de quinze treballadors així com a cobrir les despeses "d'una empresa innovadora". És més, va arribar a considerar la subvenció "de les més impecables de la història democràtica de les Balears".

SUBVENCIÓ IRREGULAR A L'AGÈNCIA BALEAR DE NOTÍCIES

Alhora, l'encausat, assistit pel lletrat Javier Fernández, va negar que la subvenció abonada fos de 449.734 euros, i alhora ha explicat de manera detallada el funcionament tant de ABN com de Llibertat Balear -també de la seva propietat-, dues societats "independents dintre seu, com ha quedat acreditat documentalment", segons ha defensat per negar que a través de ABN hagués desviat fons al diari digital. Alemany va negar a més haver-se servit de testaferros, referint-se als seus nebots, per obtenir la subvenció.

Per la seva banda, el director de Nimbus va defensar al mateix temps la legalitat del concurs que va convocar el Govern en la passada legislatura i pel que ha estat contractada aquesta empresa, negant així que servís de mediadora per afavorir la contractació directa d'Alemany. Sobre aquesta qüestió, va recordar que una vegada adjudicat el projecte va estar subcontractat Alemany per a l'assessoria i l'elaboració de discursos del llavors president del Govern, rebatent d'aquesta manera els indicis que apunten a una contractació presumptament manipulada.