La jutgessa no aprecia "il·legalitat evident ni clamorosa" en les actuacions de Joana Barceló i Marc Pons


Actualizado 17/6/2010 21:26:32 CET

PALMA DE MALLORCA, 17 Jun. (EUROPA PRESS) -

La magistrada del Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 3 de Maó, Rebeca Martín Calvo, no aprecia "il·legalitat evident ni clamorosa" necessària per considerar-se que la portaveu del Govern, Joana Barceló, i el president del Consell de Menorca, Marc Pons, van incórrer en un delicte de prevaricació administrativa, arran de la querella interposada per l'empresa Valeriano Allés Canet S.L. a l'any 2007.

Així consta a l'interlocutòria notificat avui per la jutgessa en el qual acorda el sobreseïment lliure i arxiu de les diligències prèvies 81/2009 obertes fruit d'aquesta querella, segons han informat fonts jurídiques a Europa Press. La resolució assenyala que "no n'hi ha prou una simple il·legalitat" per atribuir aquest tipus delictiu sinó que "exigeix que sigui flagrant i notori" perquè sobre els querellats recaigui responsabilitat criminal.

D'aquesta manera, la magistrada determina en la seva interlocutòria que l'actuació de Barceló i Pons, assistits pel lletrat Gabriel Garcías, es va correspondre "d'acord amb la Llei aplicable" i assevera que "la il·legalitat urbanística ha estat reconeguda per dues sentències judicials".

L'origen del conflicte es remunta al 2004, quan l'Ajuntament de Ciutadella no va actuar després que Valeriano Allés sol·licités la llicència d'obres per construir una fàbrica de blocs en sòl rústic. En aquell moment, tal com preveu la normativa, l'empresa ha plantejat una denúncia de mora davant del reiterat silenci administratiu del consistori, fet pel qual el Consell de Menorca ha estat l'encarregat de donar resposta a la sol·licitud de llicència.

Finalment, la institució insular va resoldre denegar la llicència el 15 de novembre del 2004, al·legant que el Pla General d'Ordenació Urbana de Ciutadella i el Pla Territorial Insular no permeten la ubicació d'instal·lacions industrials en sòl rústic.

Tot i això, Allès va interposar un contenciós administratiu contra la resolució del Consell, que ha estat denegat en primera instància pel Jutjat del Contenciós Administratiu el 5 de setembre del 2005 i, a segona instància, pel Tribunal Superior de Justícia de les Balears el 26 de març del 2006. Per tant, la negativa del Consell de Menorca a atorgar la llicència d'obres a l'empresa denunciant va quedar, definitivament, avalada per la Justícia.