L'1 de desembre comença la inscripció en el cens per als estrangers, que afecta a 8.788 residents a Balears


Actualizado 24/11/2010 15:47:53 CET

MADRID, 24 Nov. (EUROPA PRESS) -

El pròxim 1 de desembre s'obre el termini perquè els estrangers amb dret a votar a les eleccions municipals del 22 de maig de l'any que ve puguin fer-ho, termini que durarà fins al 15 de gener. En el cas de Balears, la mesura afecta a 8.788 residents forans, a falta de comptabilitzar els ciutadans de Bolívia.

Les sol·licituds que es realitzin fora d'aquestes dates, incloses les que poguessin realitzar-se per reclamació a les dades d'inscripció en el cens electoral, seran desestimades.

La mesura afecta a 322.633 persones residents a Espanya i inscrits en el cens que són ciutadans nacionals de Xile, Colòmbia, Equador, Noruega, Nova Zelanda, Paraguai i el Perú, països amb els quals Espanya ha signat acords de participació a les eleccions municipals.

A ells se sumen 27.502 ciutadans de Bolívia, país amb el qual aquest acord s'ha signat fa poc i als qui se'ls va a enviar la comunicació, segons ha informat aquest dimecres l'INE.

Són diversos els requisits que aquestes persones han de complir per poder votar, començant per estar inscrits en el cens electoral.

Per a això, cal ser més gran de 18 anys i no estar privat del dret al sufragi actiu, estar inscrit en el padró municipal, tenir l'autorització de residència a Espanya i haver residit legalment un mínim de cinc anys en el moment de la sol·licitud (tres anys el dia de la votació en el cas dels noruecs). Cada acord entre països pot incloure a més altres requisits que caldrà complir en cada cas.

INSCRIPCIÓ PER INTERNET

Els qui rebin la comunicació de l'INE podran sol·licitar la inscripció bé a través d'internet, a través de la pàgina web de l'INE, bé per correu postal, que no necessita franqueig.

No cal que l'elector acudeixi a l'Ajuntament corresponent al seu municipi de residència a Espanya. Els ciutadans d'aquests països també poden presentar les sol·licituds directament en els ajuntaments, cumplimentant l'imprès disponible per tal fi.

En aquests casos cal tenir en compte que la identificació es realitzarà amb la Targeta d'identitat d'estranger, de la qual caldrà lliurar una fotocòpia. Els ciutadans noruecs també podran acreditar la seva identitat amb el Document nacional d'identitat o Passaport del seu país.

A més, també en aquests casos, el temps de residència legal a Espanya requerit caldrà justificar amb un certificat de residència expedit per la Comissaria de policia, quan no es pugui deduir de les dades de la fotocòpia de la Targeta d'identitat d'estranger, si aquesta fora aportada.

MÉS DE LA MEITAT, EQUATORIANS

El gros dels electors estrangers són equatorians, 168.639 persones, als quals els segueixen els ciutadans de Colòmbia, 95.192. El tercer col·lectiu més nombrós és el dels peruans (38.244), seguits de bolivians (27.502), xilens (10.078), noruecs (6.027), paraguaians (4.305) i neozelandesos (148).

Per províncies, Madrid és en què resideixen més estrangers amb dret a vot, 92.212 persones, gairebé la quarta part del total; [le] segueixen Barcelona (52.743), Múrcia (30.752), Alacant (19.499), València (16.725) i Las Palmas (10.067).

A l'altre extrem, a més de Ceuta (30 votants) i Melilla (108), se situen les províncies amb menys votants d'aquests països: Zamora (286 electors), Salamanca (309), Càceres (381) o Terol (429).