L'activitat del sector serveis augmenta un 7,65% a Balears el maig i l'ocupació creix un 0,17%


Actualizado 20/7/2010 16:20:41 CET

PALMA DE MALLORCA, 20 Jul. (EUROPA PRESS) -

El volum de negoci del sector serveis a Balears ha augmentat un 7,65% el maig, respecte al mateix mes del 2009, fet que suposa tres punts més a la de l'Estat (4,82%), mentre que, en relació amb el passat mes d'abril, l'increment d'aquest índex supera el 19,5%.

Així ho posa de manifest l'estudi sobre els Indicadors del Sector Serveis a Balears, presentat aquest dimarts pel conseller d'Economia i Hisenda, Carles Manera, qui ha recalcat que aquest informe revela que Balears, l'índex general de l'ocupació ha augmentat un 0,17%, mentre que, per contra, en el conjunt de l'Estat ha baixat un 1,3%.

Manera ha subratllat que tots els sectors dels serveis han registrat augments en el seu volum de negoci, de manera que l'increment més accentuat durant el mes de maig en relació amb el mateix període de l'any passat s'ha produït en serveis a empreses (+9,25%), seguit del comerç (9,19%) i el transport i emmagatzematge (7,27%).

Malgrat el dinamisme del comerç, el conseller ha reconegut que aquesta situació no s'ha traduït en l'ocupació, que s'ha reduït un 2,9% el maig en termes interanuals.

Per la seva banda, ha recalcat que la xifra de negoci de l'hostaleria ha experimentat en el cinquè mes de l'any un augment del 3,49%, mentre que, per contra, a nivell nacional, s'ha reduït un 1,3%. La mateixa situació s'ha produït en la informació i comunicacions, ja que mentre a l'arxipèlag ha augmentat un 5,81% la seva xifra de negoci en termes interanuals, en el conjunt de l'Estat ha disminuït un 1,9%.

Respecte a la variació entre maig i abril, l'hostaleria i el comerç han registrat un increment del 58,4 i 14,99%, respectivament, davant de l'augment del 7,5 i de l'1,3% que s'ha produït a nivell estatal. A més, també van créixer les xifres de negoci del transport i emmagatzematge (14,72%); informació i comunicacions (1,61%) i serveis a empreses (5,69%).

Pel que fa a l'ocupació, el maig només va disminuir en relació amb el mateix mes de l'any passat en serveis a empreses (-4,54%); el comerç (-2,85%) i informació i comunicacions (-2,7%), mentre que, per contra, ha augmentat a la resta de sectors de serveis.

Així, en l'hostaleria l'ocupació ha augmentat un 4,22%, davant de la disminució del 0,8% en el conjunt de l'Estat, el que la converteix en el sector de serveis amb major dinamisme pel que fa a l'ocupació. Alhora, també ha crescut en transport i emmagatzematge (3,23%), davant de la reducció de l'1,7% a nivell nacional.

Respecte a l'afiliació al sector de serveis empresarials, el juny va decréixer a prop d'1%, en relació amb el mateix mes del 2009, si bé s'està produint una reactivació, tenint en compte que des de gener, aquesta disminució és cada vegada menor, ja que, al començament de l'any, l'afiliació havia caigut un 3,7%, en relació amb gener de l'any passat.

AUGMENTA LA XIFRA DE PASSATGERS

Manera ha destacat que l'informe també reflecteix que la facturació elèctrica ha crescut un 6% el juny, respecte al mateix mes de l'any passat, mentre que el nombre de passatgers en creuers turístics ha arribat a en el primer semestre la xifra de 191.000, respecte dels 131.000 del 2009.

Pel que fa al transport aeri, ha indicat que, fins al juny, ha remuntat a Menorca i Eivissa en al voltant d'un 6 i un 2%, respectivament, mentre que, per contra, continua disminuint a Mallorca al voltant d'un 4%. Per part seva, les arribades de visitants per via marítima ha augmentat fins al mes d'abril un 1%, el que contrasta amb el 2009, quan en el primer quadrimestre havia disminuït un 18%.

D'aquesta manera, l'informe revela que el nombre de viatgers en els cinc primers mesos del 2010 ha augmentat al voltant d'un 3%, mentre que les pernoctacions també han crescut al voltant d'un 7%, respecte al mateix període de l'any passat.