L'Audiència avala investigar dins del cas Palma Arena les subvencions del Govern als mitjans entre 2002 i 2008


Actualizado 7/2/2011 19:53:45 CET

Estima parcialment el recurs presentat pel periodista Antonio Alemany per portar a terme aquesta prova, que el jutge Castro va denegar

PALMA DE MALLORCA, 7 Feb. (EUROPA PRESS) -

La Secció Primera de l'Audiència Provincial de Palma avala que s'investiguin, en el marc del cas Palma Arena, els concursos de subvenció a mitjans de comunicació convocats pels diferents governs autonòmics entre 2002 i 2008, tot i que el jutge instructor de la causa, José Castro, ha rebutjat en primera instància portar a terme aquesta diligència, sol·licitada pel periodista Antonio Alemany, qui està imputat en una de les peces separades del cas.

En la seva sentència, a què ha tingut accés Europa Press, el tribunal estima parcialment el recurs d'apel·lació que va interposar Alemany contra la sentència de Castro, que considerava que la pretensió de l'encausat és "òbviament dilapidadora i entorpidora", a més d'"absolutament impertinent". Tot i això, la sala considera que aquestes indagacions permetrien contextualitzar la subvenció suposadament irregular de 270.000 euros que el 2006 va percebre l'Agència Balear de Notícies (ABN) -pertanyent a Alemany- en relació amb altres concessions.

És més, el tribunal, presidit per la magistrada Margarita Beltrán, apunta que la denegació de la prova sol·licitada, que "pot ser d'interès als interessos de la defensa", podria afectar "al dret consagrat a l'article 24.2 de la Constitució".

D'aquesta manera, l'Audiència estima que ha de requerir-se a la Direcció General de Comunicació de l'executiu autonòmic que aporti la relació de convocatòries de subvencions concedides als diferents mitjans de comunicació entre 2002 i 2008, en què s'identifiqui la totalitat d'empreses concurrents a cadascuna de les convocatòries i les que han resultat sufragades, així com la quantia de les diferents subvencions.

En concret, la defensa d'Alemany considerava necessari, a través del seu recurs, comparar el projecte presentat per ABN, que segons els fiscals ha estat objecte d'un "tracte de favor" per part del Govern, amb altres licitadors de la mateixa convocatòria que haguessin obtingut puntuació semblant perquè pugui ser "perfectament" avaluada. Per a Alemany, la negativa del jutge Castro "impedeix determinar si la subvenció ha estat deguda a l'interès del propi projecte o, per contra, a l'existència d'un suposat tracte de favor".

És més, el recurs assevera que la pràctica d'aquesta prova possibilitaria tenir coneixement de les sol·licituds de subvenció que s'han atorgat i denegat a qualsevol de les societats gestionades per Alemany, al subratllar que diverses vegades [le] han estat denegades diverses sol·licituds i per tant no a totes ha resultat afavorit.

NEGOCIACIONS ENTRE EL GOVERN, NIMBUS I ALEMANY

Tot i això, la sentència desestima la petició que s'aporti a la causa el llibre de visites del Consolat de Mar i de la Conselleria de presidència corresponent als mesos de juliol a novembre del 2003, ja que "res pot aportar en relació amb les possibles comunicacions hagudes" referint-se a la contractació d'Alemany per part de l'ex president del Govern balear, Jaume Matas, a través de l'empresa de publicitat Nimbus de manera suposadament arreglada.

D'acord a les indagacions, el Govern va tramitar per via d'urgència a principis del passat mandat un concurs públic per a un projecte d'assessorament, i l'única empresa que es va presentar al concurs ha estat Nimbus, que es troba sota investigació judicial per presumptament mediar en un finançament irregular del PP.

UNA ALTRA RESOLUCIÓ CONTRÀRIA ALS CRITERIS DE CASTRO

Es dóna la circumstància que l'Audiència va dictar fa poc la primera resolució contrària als criteris del titular del Jutjat d'Instrucció número 3 en el marc del cas Palma Arena, al qüestionar que la pista del velòdrom Palma Arena es pagués dues vegades, en contra també del que sosté el jutge Castro. A més, anul·lava la fiança civil d'1,2 milions d'euros que el magistrat va imposar als arquitectes Luis i Jaime García Ruíz, mitjançant una sentència que el tribunal qualifica d'"absolutament immotivat".