L'Audiència suspèn el judici de la setmana que ve contra [Massot] a petició d'una de les defenses


Actualizado 10/12/2010 19:42:36 CET

PALMA DE MALLORCA, 10 Dic. (EUROPA PRESS) -

L'Audiència Provincial ha suspès el judici que devia celebrar-se els pròxims dies 14 i 15 de desembre en la Secció Segona contra l'excap d'Urbanisme de l'Ajuntament d'Andratx i exdirector general d'Ordenació del Territori del Govern, Jaume Massot, així com contra altres quatre acusats, a petició d'una de les defenses.

En concret, la Fiscalia Anticorrupció sol·licita en el marc de la peça número 4 del cas Andratx sis anys i mig de presó per a Massot per informar a favor d'una llicència per a la construcció d'un habitatge familiar en terreny protegit. El Ministeri Públic l'acusa en el seu escrit de qualificació, a què ha tingut accés Europa Press, d'un delicte contra l'ordenació del territori, un altre de falsedat en document oficial i un últim de prevaricació.

En la mateixa línia, demana dos anys de presó per al zelador municipal Jaime Gibert, sis mesos per a l'assessor jurídic de l'Ajuntament Jacobo Rodríguez Miranda, tres anys i deu mesos per a l'arquitecte Joaquín Ozonas i tres anys i quatre mesos per a la propietària del terreny Maria Porcel.

Per la seva banda, l'acusació particular, exercida pels lletrats Josep de Luis i Isabel Fluxà en representació del consistori 'andritxol', reclama sis anys de privació de llibertat per a Massot, qui ja compleix condemna al centre penitenciari de Palma per altres dues peces separades d'aquesta complexa causa. Alhora, demana cinc anys i vuit mesos contra Gibert, quatre per a Ozonas i un per a Rodríguez Miranda.

En les seves conclusions provisionals, la Fiscalia assenyala que quan Porcel va subscriure el contracte de compravenda de la seva finca per 12 milions de pessetes, el juliol de 2001, aquesta anava condicionada a l'obtenció d'una llicència d'obres per construir un habitatge, malgrat que el terreny s'ubicava en una Àrea Rural d'Especial Interès (ANEI) i per tant era impossible legalment autoritzar l'execució, donat a més que en aquell moment no existia cap habitatge que pogués reformar-se sinó tan sols fragments d'uns murs en ruïnes des de feia més de 20 anys.

Així les coses, Porcel va encarregar a Ozonas, arquitecte de la seva confiança, la redacció d'un projecte que possibilités obtenir la llicència, i que va faltar "intencionadament a la veritat fent constar nombroses dades i elements inveraços a fi de falsejar la verdadera situació i possibilitar una certa aparença de legalitat", segons manté l'acusació. Així, en ell es va simular que preexistia un habitatge i que les obres pretenien reformar-la, al que s'han afegit plans amb elements constructius inexistents, després de la qual cosa Massot, en febrer de 2002, ha informat favorablement de la llicència a posta que era "contrària a dret".

Per la seva banda, Rodríguez Miranda, prossegueix l'escrit, ha emès un informe jurídic favorable a la concessió, coneixent "àmpliament" la inexistència de l'habitatge passat, per després avalar Massot una altra llicència per al projecte d'execució. Tal com assevera la Fiscalia, les obres no van suposar cap rehabilitació ja que es van demolir les ruïnes existents, i el nou habitatge es va ubicar en una altra part diferent d'on es trobaven les restes antics.

GIBERT VA CONTINUAR "ORDRES EXPRESSES DE MASSOT"

En aquest context, Gibert ha emès un informe, ja l'abril del 2005, en què feia constar que les obres s'havien executat conforme a les llicències atorgades malgrat saber que "no era cert", seguint "ordres expresses de Massot". "No només no ha fet cap acte per impedir l'edificació sinó que ometent la seva obligació legal de perseguir obres il·legals i delictives va portar a terme quants actes calien per possibilitar que els promotors realitzessin i legalitzessin la seva edificació il·legal", postula Anticorrupció.

Tant la Fiscalia com l'acusació particular reclamen la demolició de les obres aixecades de manera presumptament irregular, a més de declarar la nul·litat de les llicències administratives atorgades per al projecte bàsic i el d'execució.