Les dones mostren una addicció superior a sedant i hipnòtics que els homes, segons experts


Actualizado 24/11/2010 13:59:44 CET

MADRID, 24 Nov. (EUROPA PRESS) -

Les dones mostren una addicció superior als hipnosedants que els homes, i son més predominants en els més majors de 35 anys, segons ha posat de manifest al 'Workshop Addiccions i Dona', que ha celebrat la Societat Catalana de Psiquiatria i Salut Mental de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de les Balears.

Les indicacions principals del grup dels hipnosedants, que inclou fàrmacs els antihistamínics, barbitúrics, benzodiazepines, entre d'altres, són els tractaments de l'ansietat i de l'insomni.

"Les dades de les últimes estadístiques nacionals (2007-2008) mostren unes xifren elevades de consum diari de tranquil·litzants (2,6%) i somnífers (1,1%) en la població general. L'edat mitjana de començament de consum és de 29,1 anys sense recepta mèdica i de 33,8 anys amb recepta", ha recordat la doctora Cristina Pinet del Hospital de Santa Creu a Barcelona.

D'altra banda, la doctora Begoña Gonzalvo del Hospital Vall d'Hebron de Barcelona, ha destacat en la seva ponència, que versava sobre dones amb dependència de cocaïna, que existeixen "importants diferències" de gènere respecte al començament, vulnerabilitat i recaiguda en la dependència de cocaïna, així com de l'existència de morbiditat psiquiàtrica associada a aquesta dependència. Per aquest motiu, ha advocat per "plantejar un enfocament diferent a l'abordatge terapèutic".

Durant aquesta jornada també s'ha tractat les diferències de gènere en el consum de tòxics en el trastorn bipolar. Sobre aquesta qüestió, el doctor Jesús Cobo i la doctora Gemma García-Parells, del centre hospitalari Parc Taulí de Sabadell han destacat que "els homes bipolars consumeixen més alcohol i més drogues que les dones bipolars, que estarien més protegides de les seves conseqüències negatives sobre el curs i pronòstic de la malaltia".

Sobre un estudi, fet sobre 413 pacients de l'espectre bipolar (53,5% dones, 54,7% Bipolar Tipus I, 54% en fase maníaca), es va observar que els pacients bipolars, homes i dones, presenten un risc més elevat de consum de tòxics que la població de referència, i els homes bipolars consumeixen significativament més alcohol i més drogues que les dones bipolars.