Les universitats del G9 traslladen a Antich la importància del seu paper com transmissors del coneixement


Actualizado 10/12/2010 14:22:52 CET

PALMA DE MALLORCA, 10 Dic. (EUROPA PRESS) -

El grup d'universitats que componen el G9 -grup d'universitats públiques úniques a la seva comunitat- ha traslladat aquest divendres al president del Govern, Francesc Antich, la importància del seu paper com transmissors del coneixement, i alhora li han posat en coneixement dels projectes que estan portant a terme en comú.

Així ho ha afirmat als mitjans de comunicació la rectora de la UIB i presidenta del G9 aquest semestre, Monserrat Casas, després de la trobada que han mantingut els rectors de les nou universitats del grup i el president balear al Consolat de Mar.

Casas ha remarcat la importància de les universitats i de la transferència del coneixement per al model productiu, ja que, segons la seva opinió, en aquest assumpte es posen "en joc" els "valors que constitueixen la Unió Europea, com són la democràcia, el benestar social, el dret a l'educació i a la sanitat", entre d'altres.

"Si no som competitius, no ens podrem mantenir. I pensem que una gran part d'aquesta competitivitat passa pel coneixement i la transmissió que puguem fer des de les universitats però, evidentment, en sinergia amb les administracions i amb la resta de la societat".

Casas ha recordat que aquest grup es va constituir en 1997 i que té com finalitat buscar sinergies i intercanviar bones pràctiques entre les diferents universitats de les seves mateixes característiques.

La rectora ha subratllat que en 1998 es va constituir un campus virtual compartit en què es matriculen alumnes de les nou universitats, el qual ara mateix té uns 6.500 estudiants i 89 assignatures.

Alhora, ha destacat que el G9 està constituint una empresa per a la valorització de la investigació en la qual les diferents universitats comparteixen experts en determinades matèries amb l'objectiu de posar el "coneixement al servei de la societat".

Casas ha recordat també que aquest grup ha estat el que va començar a encarregar estudis sobre l'impacte econòmic de les universitats en les seves comunitats, que la UIB ha presentat el passat 25 de novembre.

També han emprès de manera conjunta un projecte de cooperació internacional que col·labora amb quatre països de l'Àfrica subsahariana, que ara mateix comença a estar subvencionat per l'Agència Espanyola de Cooperació.

A la trobada han assistit, a més d'Antich i Casas, el rector de la Universitat de Castella-la Manxa, Ernesto Martínez; el d'Extremadura, Juan Francisco Duque; el de La Rioja, José M. Martínez; el de Navarra, Julio Lafuente; el d'Oviedo, Vicente Gotor; el del País Basc, Iñaki Goirizelaia; el de Saragossa, Manuel José López.

També han estat presents el secretari general del G9, Jorge Martín; l'investigador principal del grup SCImago, Félix de Moya Anegón; i el director del Campus Virtual Compartit del G9, Joaquín Sevilla.